Column

Good Luck voor jonge christenen

Over een senator die zijn huis deelt met elf jongeren.

Ariejan Korteweg
Jongeren welkom in huize Good Luck Beeld .
Jongeren welkom in huize Good LuckBeeld .

Tjitske Kuiper gaat voor, een huis in dat meteen doet denken aan vroeger. Door de bouw: huize Good Luck werd in de jaren twintig gebouwd als directeurswoning voor Draka, de draadkabelfabriek in Amsterdam-Noord. Door de inrichting: veel donker hout en prenten. Voor wie zelf een christelijke jeugd had, is ook de sfeer meteen herkenbaar.

Even later - we zitten al aan tafel en dochter Christi (18) is er ook bij - komt de heer des huizes thuis. Roel Kuiper (53) is rector van de Theologische Universiteit in Kampen. Daarnaast is hij lid van de Eerste Kamer namens de ChristenUnie. Kuiper maakte naam als voorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie die eer inlegde met haar rapport naar de gevolgen van - doorgeschoten - privatisering.

Een beetje senator komt na een dag op het Binnenhof thuis in een villa in de duinen of een herenhuis in het oude centrum. Kuiper keert terug naar Good Luck, waar zijn gezin woont met jongeren uit alle windstreken, eigenhandig bij elkaar gescharreld. Als de vis en de gevulde paprika's op zijn, leest hij voor uit de Bijbel. Iets over de zalving van koning Saul door de profeet Samuel. Hij vertelt hoe dat op gespannen voet staat met de bedoeling van God dat Israël geen koning zou nemen.

Een maand of twee geleden - de vluchtelingenstroom begon echt goed op gang te komen - vonden CU-politici zichzelf onverhoeds terug in het verdomhoekje. Hun oproep vluchtelingen thuis op te vangen was als een boemerang teruggekomen: en jullie dan, hoeveel vluchtelingen zitten er eigenlijk bij jullie aan de keukentafel? Iets van die christensolidariteit is in Good Luck terug te vinden.

Elf jongeren wonen er. Ze komen uit Armenië, Iran, Indonesië of gewoon uit Nederland. Ze studeren, zijn verhuizer, studentenpastor, werken in een bedrijfsrestaurant of zijn gezinscoach. Eén ding hebben ze gemeen: allemaal zijn het christenen.

Na hun studietijd in Amsterdam heeft het gezin Kuiper overal en nergens gewoond. Hun kinderen groeiden op aan een hofje in Barneveld. Lekker rustig, veel christenen in de buurt. Maar veel gebeurde er niet. Op zeker moment begon de stad weer te trekken. Ze wilden allerlei soorten mensen om zich heen, verhuisden naar een eengezinswoning in Amsterdam-Noord, dicht tegen de rondweg aan, waar mensen woonden voor wie het elders te duur was.

Dat was niet genoeg, ze wilden meer: wonen met jongeren. Zodoende is er nu Good Luck, een huis met veel kamers dat ze voor tien jaar huren van de diaconie van de protestantse kerk.

'We zijn geen klooster', zegt Kuiper. 'Er zijn weinig regels. Er is een schoonmaakrooster en elke woensdag eten we samen en praten over wat ons bezighoudt, lezen uit de Bijbel en bidden met elkaar. Het moet niet te zwaar worden. Drinken mag, roken graag op het balkonnetje.'

Potentiële bewoners melden zich aan via Hoop van Noord en andere kerkelijke circuits, via via of door te reageren op de site. Ze betalen een marktconforme huur en worden geacht rekening te houden met elkaar. Noro mag dus niet dag en nacht drummen, wie zoals Akwasi vroeg opstaat voor zijn werk, moet stil zijn.

'Dit geeft een blik op de samenleving van binnenuit', zegt Kuiper. 'Dat is wat we zochten. Je wilt dichter bij de levens staan van mensen die het niet gemakkelijk hebben.' Als voorbeeld geeft hij zijn ervaringen met werkbedrijf UWV toen hij de dove Akwasi hielp werk te vinden. 'Dan stuit je op ondoordringbare bureaucratische lagen. Wat maken we het elkaar moeilijk met al die regels. Dat stel ik dan in Den Haag aan de orde.'

Maarten en Bettina wonen in de omgebouwde garage van het huis. Studentenpastor Maarten (28) zou graag nog meer community willen. 'Ik droomde van getijden zoals in een klooster. Met een ochtend- en avondgebed. Maar we zijn allemaal druk hier.'

Ehsan (31) uit Iran vertelt hoe hij als jochie van vijftien een bijbel kreeg van een taxichauffeur in Teheran en op slag gegrepen werd. Nu studeert hij fysiotherapie aan de Hogeschool van Amsterdam. Dat hij in een huis woont met een zo belangrijk man als Kuiper, die zelfs de koning van Nederland ontmoet heeft, het is voor Ehsan moeilijk te bevatten. 'Hier is hij down-to-earth. Ik heb wel het gevoel dat ik serieus moet zijn. Als ik hem zie, stop ik mijn telefoon in mijn zak.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden