González vrijgesproken van aandeel in 'vuile oorlog'

De scheidende Spaanse premier Felipe González is volledig vrijgesproken van betrokkenheid bij de 'vuile oorlog' tegen ETA-terroristen. Vijf dagen voor González zijn functie overdraagt aan de conservatief José María Aznar heeft het Hooggerechtshof bepaald dat er geen bewijzen zijn dat González daarin een rol heeft gespeeld ....

CEES ZOON

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

De kwestie van de Antiterroristische Bevrijdingsgroepen (GAL) barstte vorig jaar los. Bekend werd dat de GAL, die in de jaren tachtig zeker twintig al dan niet vermeende leden van de Baskische terreurorganisatie ETA vermoordde, op hoog politieniveau werd georganiseerd - met instemming of althans medeweten van leidende politici.

José Barrionuevo, de toenmalige socialistische minister van Binnenlandse Zaken , is in januari officieel in staat van beschuldiging gesteld. Ook Barrionuevo ontkent elke betrokkenheid bij de operaties. De socialistische partij stelde zich vierkant achter de ex-minister op en plaatste hem hoog op de kandidatenlijst bij de verkiezingen van maart. Hij werd gekozen en maakt deel uit van de socialistische fractie in het nieuwe parlement.

Premier González heeft altijd gezegd zijn hand in het vuur te steken voor Barrionuevo. Zelf zou de premier nooit op de hoogte zijn geweest van de illegale politie-acties, waarbij de eenheden zelfs de Franse grens overstaken om hun slachtoffers te elimineren. De beschuldiging tegen Barrionuevo blijft gehandhaafd.

Gelijk met González zijn ook ex-vice-premier Narcis Serra en het socialistische parlementslid Benegas door het Hooggerechtshof vrijgesproken. Serra moest indertijd onder druk van de affaire aftreden. Hij dringt nu aan op juridische maatregelen tegen de leden van de Partido Popular die hem 'vals beschuldigd' hebben.

Een verder parlementair onderzoek naar de GAL-zaak lijkt van de baan. Vóór de verkiezingen drukte de Partido Popular een onderzoekscommissie door, maar de PP blies die commissie zelf weer op toen bleek dat het onderzoek zich ook zou uitstrekken tot de pre-socialistische periode. Tot de Spaanse regering behoorden toen politici die inmiddels prominente PP'ers zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden