Gonnie Lelieveldt, echtgenote van gepensioneerde

'Ik ben heel boos en word hoe langer hoe bozer. Onze pensioenuitkering gaat in 2002 niet omhoog. En het is de afgelopen jaren al vaker gebeurd dat het pensioen door het oude bedrijf van mijn man niet aan de prijsstijgingen werd aangepast....

'Begin vorig jaar kregen wij van het pensioenfonds een brief dat het pensioen in 2001 met 1,6 procent geïndexeerd zou worden. En dat terwijl de inflatie 2,9 procent bedroeg. De beleggingen in het pensioenfonds hadden 5,6 procent gedaan, maar vanwege elementaire voorzieningen die het fonds moest treffen, bleef daar maar een klein beetje van over. En dit jaar dus helemaal niets. Dat zou te maken hebben met een gouden handdruk voor een of andere directeur die wegging bij Aegon, hoorde ik op de televisie. Ons pensioen is bij die verzekeringsmaatschappij ondergebracht.

'Mijn man heeft 44 jaar gewerkt voor KNP, de papierfabrikant die later is overgenomen door Sappi. Hij heeft zich al die tijd hard ingezet en alle premies betaald. Toen hij weg ging bij KNP - hij was op dat moment veiligheidsfunctionaris - had ik mij goed rijk gerekend. Maar dat viel vies tegen. Het is nu acht jaar geleden dat hij met pensioen is gegaan, en ik heb uitgerekend dat er in die periode in totaal 660 euro bruto bijgekomen is. Dat komt neer op 6,80 euro per maand. Alleen de huur van onze seniorenflat wordt jaarlijks al met 9 tot 11 euro netto per maand verhoogd.

'Gelukkig krijgen we nog AOW. Dat mag ook wel, want daar hebben we vanaf ons trouwen in 1957 premie voor betaald. De hoogte van ons pensioen vertel ik niet, daar heeft niemand iets mee te maken. Onze generatie loopt daar niet mee te koop. De kinderen vinden het ook niet leuk als dat in de krant zou staan.

'Van huis uit zijn wij gewend met weinig geld toch veel te doen. Dat is ons geluk. Ik heb zelfs nog wat kunnen sparen de afgelopen jaren. Daar hebben we een tweedehands caravan van gekocht. We kamperen op boerderijcampings voor 16 gulden per nacht, niet op van die luxe campings waar je wel 100 gulden per nacht betaalt.

'Onze auto is nu ruim tien jaar oud. Dat geeft niet hoor, zolang hij het nog doet, is het prima. Daarna zien we wel weer verder.

'Het gaat mij eigenlijk ook niet om het geld, maar ik vind het oneerlijk dat wij niet krijgen waar we recht op hebben.

'Wij hebben jarenlang betaald voor een waardevast pensioen. Maar daar is inmiddels helemaal geen sprake meer van. Bij Sappi zeggen ze gewoon dat ze geen geld hebben. En dat kan dan blijkbaar zomaar. Dat is nog mijn grootste grief.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden