Gonna catch them all, Pokémon!

De ingezonden brieven van donderdag 14 juli.

Jongeren in Leerdam spelen Pokémon Go.Beeld anp

Brief van de dag: Kinderachtig?

'I wanna be the very best, like no one ever was. To catch them is my real test, to train them my cause.' Als 11-jarige jongen waren dat altijd de eerste klanken die uit de televisie kwamen als ik na school thuis kwam. Samen met een vriendje keek ik als een van de eersten in mijn klas naar de avonturen van Ash en Pikachu. De rest vond ons maar kinderachtig, dit is toch niet iets voor (bijna) pubers!?

Op mijn gameboy probeerde ik alle (toen nog) 151 Pokémon te vangen, een haast onmogelijke taak waar ik honderden uren in gestoken had, maar wat was het verslavend leuk.

Het is nu zestien jaar later. Toen ik vanuit de sportschool naar huis fietste, viel het me op dat er tientallen groepjes jongvolwassenen, de meesten in de twintig, sommigen in de dertig, starend naar hun telefoon door het centrum slenterden. Ze waren opzoek naar Pokémon die hun gps in Pokémon Go aangaf, welke zich ergens in de stad bevonden.

Op de brug over de Dommel keek een jongen van ongeveer 18 met zwarte pet en leren jasje mij glunderend aan. Hij wees op zijn telefoon. 'Kijk maat, ik heb een Gyarados gevangen, op de rivier!' De nostalgie overmande me, ik glimlachte. 'Gotta catch them all, Pokémon!'

David Borst (27), 's-Hertogenbosch

Een beetje corrupt

De uitspraak in de zaak Van Rey (Voorpagina, 13 juli) doet denken aan de legendarische uitspraak van oud-minister Ien Dales: 'Een beetje integer bestaat niet, je bent integer of je bent het niet.'

Inmiddels kun je, gezien de uitspraak, wel een beetje corrupt zijn, en daarvoor een beetje gestraft worden. Mij dunkt, je bent corrupt of je bent het niet. Met het vonnis inzake Van Rey begeven we ons op een hellend vlak als het gaat om de weging van wat integriteit is. Omdat dat in het domein van de politiek gebeurt, betekent dat afbreuk aan het vertrouwen in de politiek.

Peter Eenshuistra, Woerden

IS'ers onder vluchtelingen

IS blijkt toch veelvuldig gebruik te hebben gemaakt van de vluchtelingenstroom om op 'heimelijke wijze' handlangers naar Europa te laten reizen. Wilders wist dit vorig jaar al en met hem trouwens elk weldenkend mens.

Volgens Huib Modderkolk echter (Wilders' giswerk alsnog gestaafd door feiten, Ten eerste, 12 juli) bedrijft Wilders met zijn uitspraken gewoon politiek en giste hij maar wat toen hij afgelopen jaar waarschuwde. Onze nationaal terrorismebestrijder NCTV daarentegen had geen signalen over binnenkomende handlangers ontvangen en baseerde zich afgelopen jaar dus gewoon op feiten, toen bij monde van hoofd Dick Schoof de bevolking als volgt werd gerustgesteld: 'Er is momenteel geen informatie die erop duidt dat zich in de migratiestromen vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika grote aantallen jihadisten bevinden, die opzettelijk naar Europa worden gestuurd'.

Schoof blijkt echter voor zijn informatievoorziening volledig afhankelijk van andere diensten. En die zagen tot de aanslagen van Parijs en Brussel geen urgentie om informatie te delen. Kortom, Schoof zou een uitstekend politicus zijn, en Wilders zijn gedroomde opvolger als hoofd terrorismebestrijding!

Koos van Driel, Heemskerk

Democratie

Ton Zwaan krijgt een volle pagina om te betogen dat referenda een ondemocratisch middel zijn om politieke besluiten te nemen (O&D, 13 juli). Hij haalt er dictators als Hitler en Poetin bij om het referendum in een kwaad daglicht te stellen. Zijn betoog hinkt op twee gedachten: een referendum leidt tot verkeerde besluiten die schadelijk zijn voor het land en een referendum past niet in een parlementaire democratie. Het eerste wordt ontkracht door voorbeelden in de Scandinavische landen en Zwitserland. Maar zelfs als de uitslag van een referendum schadelijk is, is dat nog geen argument om het ondemocratisch te noemen.

Het tweede roept de vraag op hoe democratisch een parlementaire democratie is? Het is bekend dat nog geen 1 procent van de Nederlanders lid is van een partij. Eens in de vier jaar mag de burger een partij kiezen. Het is waarschijnlijk dat weinigen het partijprogramma kennen, laat staan dat ze het met alle punten eens zijn. De partij bepaalt wie in de Kamer kunnen komen, waarbij loyaliteit aan de partij zwaarder weegt dan deskundigheid. Partijen kunnen hun partijprogramma verloochenen om een coalitie te vormen en lobbyisten krijgen volop de gelegenheid om Kamerleden te beïnvloeden. Enkele fractiespecialisten bepalen het beleid in Nederland. Wat heeft dit met democratie te maken?

Het is heel goed dat het parlement bij belangrijke kwesties zijn oren niet naar de lobbyisten, maar naar alle burgers laat hangen. Ik krijg de indruk dat tegenstanders van het referendum het liefst helemaal zonder inspraak van burgers zouden willen regeren.

Eric Holleman, Voorschoten

Nóg dommer

In het artikel 'Referenda zijn in strijd met de democratie' van Ton Zwaan worden de opkomstcijfers van 'Oekraïne' en 'Brexit' aangevoerd om te betogen dat een en ander niet democratisch is vanwege de lage opkomst, kwade trouw van de initiatiefnemers, domheid van de kiezers en wat niet al. Dom zijn dan natuurlijk die kiezers die een andere mening zijn toegedaan dan Ton Zwaan en zich hebben laten leiden door de valse beloften van de initatiefnemers.

Mijnheer Zwaan, er is een groep nóg dommer dan degenen die hebben meegedaan aan deze 'volksverlakkerij' en dat zijn degenen die niet hebben gestemd om de ellende te voorkomen die hij vreest. Democratie, les 1: maak altijd gebruik van je stemrecht.

Bert Fakkeldij, Almere Haven
spijtoptant, die gewild had dat hij wel had meegedaan aan het Oekraïne-referendum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden