Gone Baby Gone, The Front Page, The Avengers
Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.
Gone Baby Gone (Ben Affleck, 2007)
SBS 9, 20.30-22.45 uur.
Inmiddels heeft acteur-regisseur-producent Ben Affleck een Oscar gewonnen, voor zijn fraaie retro-terreurfilm Argo. Maar tijdens het maken van zijn regiedebuut Gone Baby Gone werden volop vraagtekens gezet bij Afflecks kwaliteiten. Als acteur, wat hij toen nog was, was zijn faam tanende. Na het ontroerende Good Will Hunting en het succesvolle Shakespeare In Love trad hij vaker en vaker op in grote (Pearl Harbor) en kleinere films (Bounce) die hun artistieke of commerciële ambities niet waarmaakten. Graadmeter voor het niveau van Afflecks imago waren destijds de filmpjes van de makers van South Park. Een couplet van hun satirische poppenmusical Team America: World Police ging als volgt: All I'm trying to say is / Pearl Harbor sucked and I miss you / I need you like Ben Affleck needs acting school / He was terrible in that film.
Toch lukte het Affleck geld bij elkaar te krijgen voor de verfilming van een roman van de Amerikaanse schrijver Dennis Lehane (Mystic River). Ook de thriller Gone Baby Gone speelt in de wat dubieuzere regionen van de Noord-Amerikaanse stad Boston. Patrick Kenzie (geweldig gespeeld door Afflecks broer Casey) is er geboren en probeert met zijn vriendin een carrière van de grond te krijgen als privédectective. Dat treft, want in de buurt is net een peuter spoorloos verdwenen en de familie vraagt hem te helpen bij de zoektocht naar het kind. Niet afhaken als de film na een uur opnieuw lijkt te beginnen en uit de bocht vliegt. Uw geduld zal worden beloond.
The Front Page
Arte, 20.15-21.55 uur.
(Billy Wilder, 1974) The Front Page steunt op verbale atletiek. Het beeld van de krantenwereld is in deze Billy Wilder-regie, een remake van de gelijknamige film van Lewis Milestone uit 1931, op prikkelende wijze cynisch: voor een reporter dient het werk altijd belangrijker te zijn dan de liefde. Dat cynisme werd in latere Hollywoodfilms over de pers veel sterker. In All The President's Men (1977) waren journalisten nog een keer onvervalste helden, maar daarna was het over met de journalist als good guy. In Wag the Dog (1997) zijn verslaggevers slechts speelballen van spindoctors; in The Insider (1999) moeten journalisten door het stof voor de tabaksindustrie. Een klassieker in het anti-journaillegenre is Network (1976). Anchorman Howard Beale wordt pas populair als hij aankondigt live zelfmoord te zullen plegen.
The Avengers
Veronica, 20.30-23.15 uur.
(Joss Whedon, 2012) In het jaar waarin Batman en Spider-Man, de succesvolste superhelden als het om recettes gaat, hun rentree maakten, gingen The Avengers er met de zilvervloot vandoor. Het computereffectenspektakel over een team superhelden, dat 220 miljoen dollar had gekost, verdiende zich al bijna terug in het openingsweekend. De aanloop had wel uit vijf films bestaan. In The Avengers komen alle helden en bijbehorende verhaallijnen samen uit Iron Man (2008), The Incredible Hulk (2008), Iron Man 2 (2010), Thor (2011) en Captain America (2011), in een oorverdovende en vrolijke mix van botsende ego's, zwaaiende vuisten en bovennatuurlijke vuurkracht. Dat het geheel niet al binnen vijf minuten aan zijn eigen spierkracht ten onder gaat, is een prestatie van formaat. Vooral de slotscène is een indrukwekkend geregisseerd feest van destructie: in een gigantisch gevecht gaat New York aan barrels, waarbij niemand op een burgerslachtoffer meer of minder kijkt. Tussendoor bieden Scarlett Johansson en Gwyneth Paltrow tegengas. Het onvermijdelijke en zo'n 30 miljoen dollar duurdere vervolg, Age of Ultron, draait vanaf woensdag in de bioscopen.