Golkar maakt zich los van Soeharto

Met een duidelijke meerderheid - 17 tegen 10 stemmen - heeft de Indonesische regeringspartij Golkar de hervormingsgezinde Akbar Tanjung tot voorzitter gekozen....

AP, Reuters

JAKARTA

Het was voor het eerst dat het voorzitterschap van de Golkar inzet was van een verkiezing. Onder president Soeharto, die in mei is afgetreden, werd de partijvoorzitter benoemd bij consensus - doorgaans op instigatie van Soeharto zelf. Ditmaal werd er dus gestemd, en wel door de voorzitters van de 27 provinciale partij-afdelingen.

Akbar is de opvolger van Harmoko, die een van Soeharto's trouwste medewerkers was totdat hij mei, juist parlementsvoorzitter geworden, de genadestoot toebracht aan de oude president.

Ook twee kinderen van Soeharto zijn verdwenen uit het partijbestuur: zijn oudste dochter Tutut, die een van de vice-voorzitters was, en zijn zoon Bambang, die optrad als penningmeester. 'Er is geen plaats voor de familie Soeharto in de nieuwe Golkar,' zei oud-minister van Milieu Sarwono Kusumaatmadja. Ook andere aanhangers van Soeharto - veelal oud-militairen - hebben hun functies moeten opgeven.

Bovendien heeft het speciale partijcongres drie partijorganen ontbonden die Soeharto kon gebruiken om zijn greep op de partij te bestendigen. De oud-president was nog altijd voorzitter van de machtige raad van beschermheren, die een veto kon uitspreken over beslissingen van het dagelijks bestuur. Ook de commissie van partijoudsten en de commissie van toezicht op de naleving der statuten werden opgeheven.

De Golkar is in 1964 door het leger opgericht als een 'beweging van functionele groepen' om een tegenwicht te bieden aan de toen snel groeiende macht van de communistische partij. Alle ambtenaren van Indonesië waren er verplicht lid van. De Golkar beschouwt zich nu voor het eerst als een politieke partij.

Voorzitter Akbar maakte duidelijk dat er bij de Golkar heel wat moet veranderen, wil de partij het vertrouwen van de kiezers winnen. 'Ik beloof dat ik de Golkar tot een betere partij zal maken en zal ontdoen van vriendjespolitiek, corruptie en handjeklap,' zei hij na zijn verkiezing.

De Golkar, die zich onder Soeharto altijd verzekerd wist van een comfortabele meerderheid in het grotendeels door de president benoemde Volkscongres, moet zich nu opmaken voor de algemene verkiezingen die volgend jaar mei of juni zullen worden gehouden. Sinds Soeharto's aftreden hebben zich verschillende facties afgesplitst van de Golkar om een eigen partij te vormen. Bovendien zijn er tientallen nieuwe politieke partijen opgericht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden