Golfsyndroom zit wellicht in afweer

Een reeks vaccinaties onder stressvolle omstandigheden gecombineerd met blootstelling aan insectenbestrijdingsmiddelen, kan de verklaring zijn voor het zogenoemde Golfoorlog-syndroom. Dat is het complex van lichamelijke en psychische klachten bij vele Amerikaanse en Britse soldaten die in 1990 en 1991 de Iraakse dictator Saddam Hussein uit Koeweit verjoegen....

De Engelse onderzoekers prof. Graham Rook en Alimuddin Zumla van het University College in Londen opperen de verklaring in een bijdrage aan The Lancet van 21 juni. Volgens hen hebben de vaccinaties (tegen pest, miltvuur, tyfus, tetanus en cholera), die werden gegeven toen de soldaten al in de Golf waren en dus onder druk stonden, geleid tot een verschuiving van de balans tussen twee types afweercellen, de T-helper 1- en de T-helper 2-cellen.

De beide soorten afweercellen produceren ieder een eigen set aan krachtige 'boodschapperstoffen'. De verstoring van de balans tussen deze stoffen in het afweersysteem kan, aldus Rook en Zumla, leiden tot een reeks van lichamelijke en psychische klachten.

De in de Golfoorlog gebruikte vaccins staan er volgens hen om bekend de Th 2-afweercellen sterk te stimuleren, wat nog wordt versterkt door de inwerking van stresshormonen zoals cortisol. In hun bijdrage suggereren ze verder dat ook bij het chronische vermoeidheidssyndroom (of ME) sprake zou kunnen zijn van een verschuiving van de Th1/Th2-balans in de richting van een versterkte Th2-respons.

De Nijmeegse internist prof. dr. Jos van der Meer, die al zeven jaar onderzoek doet aan ME en sinds kort ook aan het 'jungle- of Cambodja-syndroom' bij Nederlandse VN-militairen, noemt de gedachten van Rook en Zumla niet nieuw. Volgens hem is het nieuwe concept van de Th1/Th2-balans wel goed uitgewerkt in studies met muizen, maar is bij de mens geen sprake van zo'n duidelijke tweedeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden