Golfstaten sponsoren nieuw bewind Egypte

De nieuwe Egyptische interim-regering heeft een startpremie ontvangen van enkele rijke Arabische Golfstaten. Terwijl dinsdag in Caïro werd bekendgemaakt dat de liberale econoom Hazem el-Beblawi is benoemd tot interim-premier, deelde Saoedi-Arabië mee Egypte te zullen steunen met 5 miljard dollar aan giften en leningen. De Verenigde Arabische Emiraten trekken 3 miljard dollar uit.

CAÏRO - Eerdere pogingen van de Egyptische legerleiding de afgelopen dagen om snel met een alternatief te komen voor de afgezette regering van president Mohammed Morsi, liepen stuk doordat de salafistische partij Al Nour dwars lag. Die had vooral bezwaar tegen de seculiere liberaal Mohamed ElBaradei als interim-premier.

ElBaradei krijgt wel een functie in de interim-regering, zo werd gisteren bekend. Hij wordt vicepresident onder het tijdelijke staatshoofd Adly Mansour. Deze maakte maandagavond in een 'grondwettelijke verklaring' de details bekend van de routekaart waarmee Egypte weer een gekozen burgerregering zou moeten krijgen. Al verrassend snel, over maximaal zeseneenhalve maand, moeten parlementsverkiezingen worden gehouden. Het dan gekozen parlement krijgt een week om een datum vast te stellen voor presidentsverkiezingen.

De komende maanden zullen worden gebruikt voor het opstellen van een nieuwe grondwet. Een commissie van rechters zal amendementen voorstellen op de onder president Morsi opgestelde grondwet. Een andere commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van politieke partijen en het maatschappelijk middenveld, moet met de voorstellen instemmen. Over uiterlijk viereneenhalve maand moet de bevolking zich in een referendum over de nieuwe grondwet uitspreken.

De Moslimbroederschap heeft zowel de benoeming van interim-premier Beblawi als de routekaart afgewezen. Volgens een van de leiders, Essam El-Erian, brengt het plan Egypte 'terug bij af'. De Moslimbroeders zeggen dat zij actie zullen blijven voeren tot Morsi terug in functie is. Ook de liberale beweging Tamarod heeft twijfels over de verkiezingsplannen; die plannen zouden zelfs 'dictatoriaal' zijn.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden