Golfer Luiten nog ver van Ryder Cup-team

'Een uitdagende baan', concludeerde hij al meteen na een oefenrondje over de linkscourse van Royal Hoylake ten westen van Liverpool. Joost Luiten begint hier donderdagmiddag aan zijn derde major van het jaar: het Britse Open.

LIVERPOOL - De inzet is hoog voor de Nederlander. Hij moet eindigen in de top om zijn grote doel voor 2014 te bereiken: een plekje in het Europese Ryder Cup-team, dat eind september op de baan van Gleneagles in Schotland speelt tegen het team van de VS. Nog nooit heeft een Nederlandse golfer deel uitgemaakt van het team of is een Nederlander er zo dichtbij geweest.

De captain van het Europese Team Paul McGinley zal op 31 augustus na het Italiaanse Open de definitieve selectie bekendmaken. Voor Luiten begint de tijd te dringen, hoewel naast het Britse Open nog een andere major zal worden gespeeld: het US PGA Championship dat van 6 tot 10 augustus op de baan van Valhalla in de Amerikaanse staat Kentucky plaatsvindt.

Luiten speelt dit seizoen wisselvallig. Bij de US Masters op de baan van Augusta, de eerste major van het seizoen, haalde hij met gemak de cut en blonk uit met de beste ronde van alle spelers op de finaledag. Maar bij de US Open in juni miste hij de schifting op één slag. Het lukt hem nog te weinig vier dagen achter elkaar heel goed te spelen. Om zich te kwalificeren moet hij dat voor eind augustus nog zeker één en mogelijk wel twee keer doen.

undefined

Scenario 1

Het Europese Ryder Cup-team zal bestaan uit twaalf spelers, waarvan negen zich automatisch kwalificeren. De selectieprocedure is ingewikkeld. De vier beste spelers op de Europese Ryder Cup-ranglijst plaatsen zich automatisch. Dat zijn de spelers die dit jaar het meeste prijzengeld hebben verdiend op de Europese Tour sinds september vorig jaar.

Luiten staat op deze ranglijst negende. Hij heeft tot nu toe 1,5 miljoen euro verdiend. Nummer vier, Thomas Björn, heeft al 2,2 miljoen euro bijeengeslagen. Om de Deen in te halen zal Luiten ongeveer acht ton aan prijzengeld moeten winnen en Björn amper nog een cent. De eerste prijs op het Britse Open levert 1,1 miljoen euro op.

undefined

Scenario 2

Het team wordt aangevuld door de vijf Europese spelers die het hoogst op de wereldranglijst staan. De lijst wordt opgemaakt aan de hand van de prestaties van spelers gedurende de laatste twee seizoenen. Elk toernooi kent een eigen waardering - hoe sterker bezet, hoe meer punten - die worden gedeeld door het aantal toernooien waaraan de speler heeft deelgenomen: minimaal 40, maximaal 52.

Luiten staat vijftiende. Voor hem staan behalve de vier via de Europese lijst gekwalificeerde spelers nog: Ian Poulter (Engeland), Miguel Angel Jiménez (Spanje), Graeme McDowell (Noord-Ierland), Stephen Gallacher (Schotland) en Francesco Molinari (Italië). Luiten staat voor de uitdaging het de komende weken beter te doen dan deze spelers.

undefined

Scenario 3

Tot slot heeft de captain Paul McGinley nog het recht drie spelers aan te wijzen. Meestal kiest hij daarvoor spelers die zich in het verleden op de Ryder Cup hebben bewezen, maar zich net niet automatisch hebben gekwalificeerd. Poulter, Jiménez en McDowell behoren tot de winnende Ryder Cup-teams uit het verleden.

McGinley kan ook een speler kiezen vanwege bepaalde specifieke kwaliteiten. Bij de laatste Ryder Cup, die in 2012 door de Europeanen zo verrassend werd gewonnen op een baan bij Chicago, selecteerde toenmalig captain José Maria Olazabel Nicolas Colsaerts.

De Belg stond bekend als een van de longhitters - iemand die de bal vanaf de tee met gemak 300 tot 350 yards (ruim 300 meter) haalt. De baan in Chicago was door de Amerikanen gekozen vanwege de voordelen voor longhitters. Met spelers als Bubba Watson, tweevoudig winnaar van de Masters, leek de VS in dat opzicht sterker.

Luiten is goed in alle aspecten van het spel, maar blinkt niet bijzonder uit op een specifiek onderdeel dat op de baan van Gleneagles van pas zou komen. Het is onwaarschijnlijk dat hij een van de wildcards krijgt. Eerder zal die gaan naar de Schot Stephen Gallacher omdat hij een lokale favoriet is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden