Golf van stijve zedigheid waart door land van Bush

NBC, een van de grootste televisiestations in Amerika, schrapte onlangs uit een film een vluchtig beeld van een 80-jarige vrouw op een brancard....

Van onze correspondent Jan Tromp

United Paramount Network verheugt zich op Nikki and Nora, een nieuwe detectiveserie die in het najaar moet beginnen. Een beetje bezorgd zijn ze ook wel bij UPN, want Nikki en Nora zijn behalve speurders ook lesbiennes en in beide kwaliteiten zijn ze goed.

Bob Wright, de hoogste baas van NBC, schreef gisteren in de Wall Street Journal: 'We hebben veel minder te vrezen van obscene, onfatsoenlijke of godslasterlijke taal dan we te vrezen hebben van een overijverige regering die bereid is de vrijheid van meningsuiting te beperken en creatieve uitingen te censureren. Dat is pas onfatsoenlijk.'

Wright schreef zijn stuk niet zonder aanleiding. Er gaat een golf van stijve zedigheid door de VS. Zo'n stroming heeft altijd bestaan, maar met steun van de huidige regering voelt men zich sterk en is de aanval geopend op de grote televisiezenders. Ofschoon deze zich verzetten, lijken ze ook geïntimideerd.

De Federal Communications Commission (FCC), de Amerikaanse Mediaraad, boog zich gisteren over een bezwaar van een aantal televisiezenders en programmamakers tegen een veroordeling van NBC. In januari vorig jaar liet NBC in een direct uitgezonden programma een gesprekje zien met Bono, de zanger van de popgroep U2. Bono zei bij die gelegenheid dat hij het een of ander 'fucking brilliant' had gevonden - retegoed. Dat kon er niet mee door, meende de FCC in maart, nadat een klacht was binnengekomen - de raad reageert alleen als geklaagd wordt. Bono had 'onfatsoenlijk' en 'godslasterlijk' gesproken en NBC werd veroordeeld.

In januari stond half Amerika op de achterste benen toen tijdens een intermezzo van de finale in het American football de zanger Timberlake het bovenstukje wegtrok van de zangeres Jackson en gedurende een tel Amerika getuige was van een blote borst. Er is nadien een aanhoudende roep ontstaan om strengere wetgeving, tijdelijke intrekking van zendvergunningen en torenhoge boetes. Zenders brengen rechtstreekse programma's met een paar seconden vertraging, om te kunnen ingrijpen als het boze of voze zich toch nog onverwacht openbaart.

De verwachting is dat de Amerikaanse Mediaraad het bezwaarschrift zal afwijzen. Dat opent de mogelijkheid van een gang naar de rechter. De televisiezenders lijken zich niet voetstoots te willen neerleggen bij een cultuur van censuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden