Golf van geweld treft provincie KwaZulu/Natal in Zuid-Afrika

Gewapende overvallers hebben maandagavond twaalf mensen, onder wie vijf kinderen, vermoord in een dorp in de Zuidafrikaanse provincie KwaZulu/Natal. De aanvallers openden het vuur op een groep mensen die in een hut een godsdienstbijeenkomst hielden....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

DURBAN

De spanning in KwaZulu/Natal, al meer dan tien jaar het toneel van een bloedige strijd tussen aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres en van de Inkatha-beweging, is de afgelopen maanden sterk opgelopen. Volgens de politie werden in drie dagen (Zuid-Afrika had een lang vakantieweekend) zeventig mensen in de provincie vermoord. Het is meestal moeilijk vast te stellen in hoeverre de politiek meespeelt in de moordpartijen.

De moordpartij tijdens de kerkdienst in Port Shepstone aan de kust had volgens de politie niets van doen met politiek. Het zou gaan om een conflict over land. De moordenaars zochten een man en schoten in het wilde weg toen hij er niet bleek te zijn. De onder-secretaris-generaal van het ANC, Sifiso Nkabinde, verklaarde echter: 'Deze aanval is een doelbewuste poging van Inkatha om mensen te intimideren.'

Het dorp Impendle, waar de politieagenten werden ontwapend en doodgeschoten, staat bekend als een Inkatha-bolwerk. Een woordvoerder van Inkatha verklaarde dinsdag dat de inwoners wraak hadden genomen omdat vorige week een inwoner was vermoord door onbekenden in een auto met een blauw zwaailicht. De politie wordt door Inkatha-aanhangers vaak gezien als een instrument van het ANC, dat een groot overwicht heeft in de nationale regering. In KwaZulu/Natal is Inkatha de grootste partij.

Inkatha, de partij van Mangosuthu Buthelezi, beschuldigt het ANC ervan de politie te gebruiken voor een campagne van intimidatie tegen plaatselijke Inkatha-kopstukken. Het een belangrijk deel van de politiemacht bestaat echter uit Inkatha-leden. In de tijd van de apartheid voerde de politie van het toenmalige thuisland kwaZulu een terreurcampagne tegen aanhangers van het ANC. Daarom staan ook de ANC-aanhangers argwanend tegenover de politie. Dit jaar zijn al 72 politieagenten omgekomen bij moordaanslagen door milities van de twee partijen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden