Golf van aanklachten tegen Wilders overspoelt politie

VAN ONZE VERSLAGGEVER MERIJN RENGERS

AMSTERDAM - De Facebook-pagina van Tarik El Feddali stond al geruime tijd in de slaapstand. De ict-consultant had het veel te druk met zijn baan op de Amsterdamse Zuidas en zijn opleiding aan de VU om nog tijd te verdoen met de sociale media.

Totdat Geert Wilders zich na de gemeenteraadsverkiezingen in een Haags café uitsprak tegen minder Marokkanen, en El Feddali het gevoel kreeg dat hij deze keer wel iets moest doen. 'Ik ben zo geïntegreerd dat ik net als de meeste Nederlanders geen zin had om in actie te komen', zegt El Feddali om de hoek bij het politiebureau August Allebéplein.

En dus stofte hij zijn Facebook-account af, zocht contact met de mensen achter het 'Ik doe aangifte tegen Wilders'-initiatief, en organiseerde een Amsterdamse aangiftemiddag in Amsterdam Nieuw-West - een buurt waar veel Marokkaanse Nederlanders wonen. Zaterdagmiddag lieten daar circa 200 mensen hun officiële aanklacht tegen de uitspraken van de PVV-voorman optekenen door agenten en buurtregisseurs.

Het is een trend aan het worden. Ook in onder meer Utrecht (230 aangiften op zaterdagmiddag), Almere, Tilburg en Breda (zondagmiddag), Delft (vorige weekeinde), Roermond (vrijdag), Rotterdam (949 op vrijdag) en Tiel (200 op zaterdag) regende het aangiften tegen Wilders.

In Nijmegen zorgde de georganiseerde golf aanklachten voor lange rijen voor het politiebureau. Dat is zaterdag nauwelijks het geval, dankzij afspraken met politie. Zo zaten in Amsterdam zeven agenten klaar in een geïmproviseerde ruimte om de tientallen mensen snel te kunnen helpen. Ook in Utrecht was extra personeel aanwezig, en was een extra balie geopend. De duizenden aanklachten worden gebundeld en overhandigd aan het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag, dat volgens El Feddali 'een hele kluif zal hebben' aan het beoordelen van de dikke stapel. 'Kijk om je heen,' zegt hij. 'Dit zijn geen professionele activisten. Dit zijn buurtbewoners en andere Amsterdammers die zich stuk voor stuk gekwetst voelen.'

Het is straks aan het OM, zegt El Feddali. Maandag klokt hij weer in op de Zuidas, voor een werkweek van 'zestig uur of meer'. 'Ik wil best het gesprek aangaan', zegt hij. 'Ik at laatst een broodje shoarma met mijn vrouw. Twee Nederlandse jongens zaten ook in de zaak, en klaagden hardop dat de Marokkanen 'hun' Noord overnamen. Ik ben bij ze aan tafel gaan zitten. Die jongens hoorden thuis niets anders, vertelden ze. En ze waren uiteindelijk best geïnteresseerd in hoe het nou zat, met hoofddoekjes bijvoorbeeld. Een half uurtje praten kan het verschil al maken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden