Golf en rugby in 2016 op Spelen

De Olympische Spelen kennen in 2016 in Rio de Janeiro twee nieuwe sporten: golf en rugby.

Rugby was in 1924 (Parijs) voor het laatst present op de Spelen. Golf is na 1904 niet meer olympisch geweest. Rugby kreeg 81 stemmen van de 93 beschikbare.

Golf, met zijn 60 miljoen beoefenaren opvallend minder populair onder de IOC-leden dan de veel kleiner bemeten Sevens-versie van rugby, haalde het met een veel geringere voorkeur: 63 van de 93.

Stevige vragen

De gedachte dat er in Kopenhagen slechts een stempel op het voorstel van het hoofdbestuur gezet hoefde worden, bleek in het geval van golf niet te kloppen. Er werden over golf stevige vragen gesteld. Het IOC-lid Chang uit Noord-Korea hing het verhaal op dat hij in Oostenrijk een golfclub had willen kopen, tweedehands, en dat hem daarvoor 1200 euro werd gevraagd. Ofwel: golf is een poenige sport die niet op de Spelen thuishoort.

Er waren ook vragen over de milieuvriendelijkheid van de sport. Golfbanen, er zijn er 30 duizend wereldwijd, gebruiken onvoorstelbare hoeveelheden water. In landen als Spanje worden ze als oases onderhouden in een verdorrend landschap.

Kritiek was er ook op de discriminatie die nog op sommige clubs heerst. Vrouwen zijn daar niet welkom. ‘Dat gaat om minder dan een half procent van alle banen op de wereld’, aldus voorzitter Dawson van de wereldfederatie IGF.

Breed gedragen enthousiasme

Voor rugby bestond in Kopenhagen een breed gedragen enthousiasme. De IOC-leden van landen uit Oceanië, Australië voorop, betuigden hun liefde voor de sport met de ovalen bal. Voorzitter Jacques Rogge stelde zich terughoudend op. Hij is in België rugbyspeler geweest.

De Nederlandse kroonprins, Willem-Alexander, stelde als rugbyfan een vraag over de samenstelling van de Britse ploeg. De moederlanden van rugby, Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, zullen onder olympische reglemenaire voorwaarden samen één team kunnen afvaardigen. De secretaris van de wereldbond IRB, Mike Miller, liet weten dat de vier landen al gepolst zijn en dat zij zonder interne strijd een selectie van twaalf spelers dan wel speelsters zullen samenstellen.

Honkbal en softbal

Golf en rugby vervangen bij de Spelen van 2016 de vier jaar geleden reeds geschrapte slagsporten honkbal en softbal. Die zijn voor 2012 (Londen) al van de kalender gevoerd. Golf wordt gespeeld in strokeplay over 72 holes, in een vierdaags evenement. Het rugbytoernooi kan in twee à drie dagen worden afgewerkt. Er zijn twaalf teams (24 totaal) van twaalf spelers welkom. Golf wordt in Rio door deelnemersvelden van 60 vrouwen en 60 mannen gespeeld.

De toelating van de twee nieuwe sporten geldt ook voor 2020. Voor dat jaar zijn de Spelen nog niet toegewezen.

Tiger Woods slaat af tijdens de Masters in Augusta (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden