'Golf aan volwassenen met adhd'

Het aantal volwassenen met de diagnose adhd neemt de komende jaren fors toe. Dit verwachten psychologen en farmaceuten, die zich op de groeimarkt storten met bijscholingssessies, gespecialiseerde behandelingen en nieuwe pillen. Tot dusver werd adhd vooral gediagnosticeerd bij kinderen.

ArchieffotoBeeld Thinkstock

Het aantal kinderen dat medicijnen zoals Ritalin of Concerta slikt, is sinds 2005 bijna verdrievoudigd. De Tweede Kamer heeft een onderzoek gevraagd naar de hoge aantallen. Volgens critici worden onder invloed van de farmaceutische industrie te gemakkelijk medicijnen voorgeschreven.

Lang werd gedacht dat het mogelijk is over adhd 'heen te groeien'. Onterecht, stellen adhd-experts. Volgens psychiater Sandra Kooij, gepromoveerd op adhd bij volwassenen, kan de aandoening levenslang klachten geven op het gebied van werk, opvoeding en relaties. De diagnose zou van toepassing zijn op zo'n 4 procent van de bevolking. Vorig jaar slikten 79 duizend volwassenen adhd-medicatie. Dit betekent dat er een potentiële doelgroep is van zo'n 400 duizend 18-plussers die nu nog geen behandeling krijgt.

Ouders van kinderen met adhd herkennen de symptomen steeds vaker bij zichzelf. Kinderarts Rob Pereira ziet het in zijn praktijk. 'Adhd heeft een belangrijke erfelijke component. Zeker de helft van de ouders die meekomen met hun kind, heeft zelf ook adhd-kenmerken.' Pereira schat dat 5 tot 10 procent van hen in het behandelcircuit terechtkomt.

Kooij is directeur van PsyQ, een ggz-instelling die werkt volgens een franchiseformule. Op bijscholingscursussen leert PsyQ huisartsen symptomen van adhd bij volwassenen te herkennen. Handvat daarbij is de 'ultrakorte vragenlijst adhd', die in vier vragen vaststelt of mogelijk sprake is van een gemiste diagnose.

De strijd voor erkenning van adhd als levenslange aandoening kan rekenen op steun van de farmaceutische industrie. Zo is Kooij onder meer betrokken bij het European Network Adult ADHD. De vergaderingen van dit netwerk worden door farmaceut Janssen-Cilag gesponsord.

Ruim de helft van de wetenschappers betrokken bij de Europese richtlijn voor diagnose en behandeling van volwassenen adhd'ers, onder wie Kooij, wordt bovendien door fabrikanten betaald voor advieswerk of spreekbeurten.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden