Column

Goldschmeding de filantroop, maar met belastingvoordeel

Het goede doel heiligt alle middelen. Ook belastingontwijking. De rijken der aarde weten zelf beter aan wie ze hun geld moeten weggeven dan dat ze dat aan hun regeringen gunnen die het besteden aan 'onzinnige' zaken als politie, de rijkswegen, onderwijs en de instandhouding van het Metropole Orkest.

Frits GoldschmedingBeeld anp

Superbelegger Warren Buffett (geschat vermogen 55 miljard euro) is beroemd vanwege zijn uitspraak dat hij 'minder belasting betaalt dan zijn secretaresse'. Maar net als Gates heeft hij zijn foundations die de armoede uit de wereld willen helpen en besmettelijke ziekten willen uitroeien.

De rijkste in Nederland wonende rijkaard, aldus Quote, is Frits Goldschmeding, die met de opbrengsten van eentwaalfde van Buffetts vermogen (4,7 miljard) zijn eigen goededoelenstichtingen exploiteert.

Zijn Stichting Virtutis Opus schenkt jaarlijks miljoenen euro's aan culturele, medische en maatschappelijke doelen, zoals de Hermitage, de Clipper en het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat leverde hem in 2013 al een gouden medaille van de stad op.

Begin dit jaar kondigde hij met tromgeroffel de oprichting aan van een naar hemzelf genoemde foundation die liefde propageert en is geïnspireerd door het christendom. Een van de bestuurders is voormalig premier Jan-Peter Balkenende.

Goldschmeding richtte in 1960 een uitzendbureau in Amstelveen op dat heel succesvol wist in te haken op het structurele verschijnsel van meer tijdelijk en flexibel werk. Randstad is uitgegroeid tot een florerende gigant die vorige week de vacaturesite Monster Worldwide overnam.

De inmiddels 82-jarige Goldschmeding bemoeit zich allang niet meer met de dagelijkse gang van zaken bij Randstad. Maar hij ontvangt jaarlijks vele tientallen miljoenen dividend op het belang van 32,8 procent dat hij nog altijd in de keten heeft. Dit is ondergebracht in zijn eigen houdstermaatschappij Randstad Beheer. Op termijn wil hij die overdragen aan zijn drie dochters zonder dat te veel aan de strijkstok van de fiscus blijft hangen. Zijn accountants en juristen hebben daarvoor een ingenieuze constructie bedacht.

In 2008 kregen zijn dochters ieder 10 procent in zijn houdstermaatschappij. Deels kon Goldschmeding dit schenken via de fiscaalvriendelijke bedrijfsopvolgingsregeling. Voor de rest moesten ze hiervoor betalen, waarvoor vader Frits ze het geld leende.

Deze vorderingen van ruim 100 miljoen verkocht hij weer aan Randstad Beheer, waar ze werden geschrapt tegen een schuld aan de Belastingdienst op grond van de verzilvering van een aanmerkelijk belang. Hierdoor kon hij de aanslag voor de vermogensrendementsheffing (de beruchte box 3) met 4 miljoen euro drukken. De Belastingdienst accepteerde deze constructie niet, maar na vijf jaar procederen heeft de Hoge Raad de filantroop Goldschmeding in het gelijk gesteld.

Hij kan deze 4 miljoen zo besteden dat hem een tweede gouden plak wacht.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden