Goldman trakteert en krijgt fiscaal zoethoudertje

VAN ONZE CORRESPONDENTPATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Van Goldman Sachs is bekend dat sommige van haar bankiers cliënten pleegden te beschouwen als 'muppets'. Maar hoe zou men de Britse belasinginspecteurs dan wel niet hebben genoemd? Die fungeerden soms als poedels van 's werelds bekendste investeringsbank, zo bleek deze week tijdens een opmerkelijke rechtszaak in Londen.

'De confrontatie uit de weg gaan en samenwerken met klanten.' Dat was het uitgangspunt van ex-belastingbaas Dave Hartnett bij fiscale geschillen met multinationals. Te vriend houden zou meer opleveren dan wegjagen. Deze werkwijze ging gepaard met diners in dure restaurants, wat goed uitkwam want lekker eten en drinken had hij in de Who's Who? opgegeven als zijn voornaamste hobby. Een universiteit riep hem uit tot de 'most wined and dined civil servant' des lands.

In 2010 tafelde Hartnett geregeld met topmensen van Goldman Sachs. Onderwerp van gesprek was een langlopende ruzie over een belastingconstructie waarbij banken sociale premies wisten te ontwijken door bonussen via de Maagdeneilanden uit te betalen. In 2005 kwam er een einde aan deze constructie en alle banken schikten, behalve Goldman Sachs. Hierop stelde Hartnett Goldman voor om alleen de rente te betalen over de ontweken belastingen, zo'n 10 miljoen pond (12 miljoen euro).

Dit zoethoudertje viel slecht bij de interne toezichthouder, maar uiteindelijk kreeg Hartnett toch zijn zin. Goldman Sachs had geweigerd een fiscale gedragscode van minister van Financiën George Osborne te ondertekenen zolang de belastingdienst lastig bleef doen. Zonder handtekening van deze bank zou de code waardeloos zijn. In een interne mail schreef Hartnett dat Goldman Sachs wel akkoord zou gaan met een door hem bedachte 'sweetheart deal'. En zulks geschiedde.

Deze gang van zaken kwam aan het licht bij het Londense gerechtshof. Lobbygroep UK Uncut had 20 duizend pond (24 duizend euro) ingezameld om een proces te kunnen beginnen tegen de overeenkomst. In een getuigenverklaring had de inmiddels gepensioneerde Hartnett laten weten er nog steeds van overtuigd te zijn dat zijn overeenkomst uiteindelijk het beste was voor de belastingbetaler. De rechter gaat zich nu buigen over de rechtsgeldigheid van het zoethoudertje.

De Goldman-overeenkomst blijft Hartnett achtervolgen. Afgelopen september overvielen actievoerders van UK Uncut hem door tijdens een galadiner bij New College in Oxford de 'Gouden handdruk-prijs' uit te reiken.

Daarnaast is er ook veel te doen geweest omtrent Hartnetts fluwelen behandeling van Vodafone. De telefoonmaatschappij zou miljarden ponden aan belasting hebben ontweken in het Verenigd Koninkrijk, wat heeft geleid tot diverse protesten bij filialen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden