Goldman Sachs schikt voor 5 miljard om waardeloze hypotheken

De grote Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs is akkoord gegaan met een schikking van 5,1 miljard dollar (4,4 miljard euro). Het bedrijf koopt daarmee de beschuldigingen af voor het verpakken en doorverkopen van waardeloze hypotheken, een dubieuze handel die de belangrijkste oorzaak was van de kredietcrisis in 2007. Niemand van het bankpersoneel zal persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden.

Goldman Sachs speelde een belangrijke rol in de handel in waardeloze hypotheken. Beeld ap
Goldman Sachs speelde een belangrijke rol in de handel in waardeloze hypotheken.Beeld ap

Tussen 2005 en 2007 verkocht Goldman Sachs op grote schaal hypotheekschulden door. Het ging hierbij om risicovolle leningen, veelal verstrekt aan kopers die de hypotheek eigenlijk niet konden veroorloven. Ze werden verpakt als aantrekkelijke beleggingsproducten. In 2007 stortte dit financiële kaartenhuis ineen toen de Amerikaanse woningmarkt in zwaar weer kwam. Hypotheken kwamen onder water te staan en leningen werden niet meer afgelost.

Vrijwel alle grote banken handelden destijds in dergelijke beleggingsproducten. De derivatenhandel in risicovolle hypotheken was de belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis, die tussen 2007 en 2009 wereldwijd banken in grote problemen bracht. De Amerikaanse bank Lehman Brothers ging er in 2008 aan ten onder toen de overheid er vanaf zag financieel bij te springen.

Dat het bedrijf een schikking zou treffen, had Goldman Sachs al in januari aangekondigd. Daarvoor had het bedrijf ruim 5 miljard dollar gereserveerd. De bank erkent dat er sprake was van misleiding van beleggers en zegt inmiddels maatregelen te hebben getroffen om de bedrijfscultuur te verbeteren.

Het is de vijfde miljardenschikking die de Amerikaanse overheid treft met een grote financiële partij. Eerder greep Bank of America naar de portemonnee voor een recordbedrag van 16,6 miljard dollar (14,5 miljard euro). JPMorgan Chase schikte voor omgerekend 11,3 miljard euro, en ook Citibank en Morgan Stanley betaalden boetes van enkele miljarden.

De topmannen van Goldman Sachs leggen in 2010 de eed af voorafgaande aan de hoorzitting in Washington. Beeld epa
De topmannen van Goldman Sachs leggen in 2010 de eed af voorafgaande aan de hoorzitting in Washington.Beeld epa

Belastingaftrekbaar

Toch is het zeer onwaarschijnlijk dat Goldman Sachs het volle pond zal betalen, bericht The New York Times. In de kleine lettertjes van de overeenkomst staan bepalingen die de bank een besparing van honderden miljoenen dollars moeten opleveren, wellicht zelfs een miljard. Daarbij zijn ook de belastingvoordelen nog niet meegenomen. Zo is grofweg de helft van het schikkingsbedrag aftrekbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden