nieuwsdiversiteit

Goldman Sachs eist ‘divers’ bestuur bij bedrijven die beursgang willen

Een bedrijf met louter witte mannen aan de top hoeft niet te bellen met Goldman Sachs voor begeleiding bij een beursgang. De Amerikaanse zakenbank neemt vanaf juli in de VS en Europa alleen nog klanten aan als ze met tenminste één bestuurszetel hun wil naar diversiteit demonstreren, met de focus op vrouwen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In 2021 gaat Goldman Sachs zelfs twee ‘diverse’ bestuurders eisen.

Topman David Solomon onthulde de nieuwe koers van de zakenbank in een interview in Davos, waar hij het World Economic Forum bijwoont. Solomon legde uit dat zijn eigen bedrijf, waarin vier van de elf bestuursleden vrouw zijn, profiteert van het feit dat er meer en andere inzichten aan bod komen.

Solomon zei die winst ook te zien bij andere ondernemingen. Volgens hem tonen de laatste vier jaar aan dat bedrijven met vrouwen in de bestuurskamer het beter doen dan ondernemingen zonder.

Goldman Sachs oefende vorig jaar al druk uit op de aanbieder van kantoorruimtes WeWork om een vrouwelijke directeur aan het bestuur toe te voegen. Tegen de tijd dat WeWork een geschikte kandidaat had gevonden, liep het bedrijf spectaculair uit de rails en werd de beursnotering afgeblazen.

Goldman Sachs’ nieuwe evangelie past in een trend. De roep om diversiteit in het bestuur klinkt uit steeds meer hoeken. Grote vermogensbeheerders als BlackRock en State Street eisen al van bedrijven waarin ze beleggen dat er vrouwelijke directeuren zijn. Vorig jaar ging bijna de helft van de open topposities bij de grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven naar een vrouw.

Sinds 1 januari stelt Californië de eis dat beursgenoteerde bedrijven die hun hoofdkwartier in de staat hebben een vrouw in hun bestuur opnemen. Ondernemingen die verzuimen, krijgen een boete opgelegd van 100 duizend dollar (ruim 90 duizend euro) en recidivisten liefst 300 duizend dollar.

Eind vorig jaar voldeed 90 procent van de beursgenoteerde bedrijven in Californië al aan de wettelijke eis. Conservatieve groeperingen vechten de maatregel voor de rechter aan.

Goldman Sachs wikkelt de meeste beursgangen af in de VS, en het lijkt met zijn diversi­teitseis geen lucratieve opdrachten mis te lopen. In elk geval niet in het thuisland. In de S&P 500, de vijfhonderd grootste beursgenoteerde bedrijven in de VS, stond vorig jaar nog maar één onderneming zonder vrouwen in het bestuur. Het percentage vrouwen in de echte topfuncties – ceo, financieel directeur – is nog wel laag: 5 tot 10 procent, afhankelijk van welke functies worden meegewogen.

In Nederland is nog een wereld te winnen. Vorig jaar bleek het aantal Nederlandse beursgenoteerde bedrijven met nul vrouwen in de top te zijn gedaald van zeventien naar elf. Van de andere zijn er nog steeds slechts negen (van de ongeveer honderd) bedrijven die voldoen aan het ‘wettelijke streefcijfer’ van minimaal 30 procent vrouwelijke bestuurders en commissarissen.

Lees ook:

Grote beleggers willen meer vrouwen in de top, maar hebben twijfels over ‘ingroeiquotum’
Nederlandse beursgenoteerde bedrijven moeten harder aan de slag met meer vrouwen in de top, stellen de grote beleggers. Maar ze hebben twijfels over het voorgestelde ‘ingroeiquotum’.

Kans op vrouwenquotum groeit: CDA is om
De kans groeit dat Nederland een verplichtend vrouwenquotum krijgt. Coalitiepartij CDA, tot nu toe tegenstander van zo’n quotum, wil dat de regering het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER) overneemt om een ‘ingroeiquotum’ in te stellen voor meer vrouwen in de top van beursgenoteerde bedrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden