Gok

DOOR XANDER VAN UFFELEN

Het sociaal akkoord is een negatieve uitruil, terwijl modernisering nodig blijft.

Het sociale akkoord tussen vakbonden en werkgevers is een belangrijke stap, die hopelijk de rust in de Nederlandse economie herstelt. Het vertrouwen van consumenten in Nederland is op een dieptepunt beland door aanhoudende onzekerheid: over oplopende werkloosheid, dreigend ontslag, beknibbeling op uitkeringen en stagnatie op de huizenmarkt. Het pessimisme versterkt de economische recessie, aangezien burgers geen keukens en auto's meer kopen.

Met het akkoord gaat er nu een streep door enkele bedreigende maatregelen. Oudere werknemers vreesden vooral de versobering van de WW. Werknemers in de zorg voorzagen koopkrachtverlies. Deze inkomensval dreigt nu minder sterk. Daarnaast straalt de polder eenheid uit. Zo heeft Nederland in eerdere crises de weg naar boven hervonden. Het vertrouwen zou hierdoor gestaag kunnen terugkeren.

Het kabinet heeft dus rust gekocht met een forse stap terug in het hervormings- en saneringsprogramma, in de hoop zo de economische neergang te stuiten. Dat is een optimistische gok. Want de werkloosheid loopt de laatste maanden zo snel op en de huizenmarkt is dusdanig vermolmd, dat een snel en krachtig herstel nauwelijks te verwachten is. Het begrotingstekort valt in 2014 waarschijnlijk hoger uit dan de beoogde 3 procent. De noodzaak van nieuwe bezuinigingen blijft hangen als een donkere wolk boven Nederland. Het pessimisme kan zo weer terugkeren.

De pas op de plaats heeft nog een duidelijke keerzijde. VVD en PvdA doorbraken bij de aanvang van het kabinet enkele taboes. Ze hervormden de woningmarkt inclusief de renteaftrek, iets waar de VVD altijd tegen was. Ze wijzigden al even drastisch de regels over de arbeidsmarkt, iets waar de PvdA juist moeite mee had. Een positieve uitruil van belangen gaf de modernisering van de economie vaart.

Het sociale akkoord is een negatieve uitruil. De sociale partners draaien vooral veel maatregelen terug. Geen versobering van de WW, geen nullijn, geen quotum voor arbeidsgehandicapten. Die maatregelen waren ook niet goed doordacht, maar het volledig terugdraaien ervan is evenmin aantrekkelijk. Rust en zekerheid zijn van groot belang. Maar het kabinet doet er goed aan de weg vrij te houden voor structurele hervormingen zodra de crisis voorbij is.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden