Gokken via internet en mobieltje steeds populairder

Steeds meer mensen gokken wel eens via het internet en de mobiele telefoon, hoewel het in Nederland verboden is gokspelletjes via internet en mobiele telefoon aan te bieden....

Van de internetgebruikers waagt inmiddels 5,3 procent wel eens een gokje via de digitale snelweg, tegen 3,4 procent in 2003. Dit zou betekenen dat het bedrag dat de Nederlandse internetbevolking in totaal op die manier vergokt in een jaar is verdrievoudigd: van 50 miljoen naar 144 miljoen euro. Daarnaast gaat er in Nederland ongeveer 36 miljoen euro op aan gokspelletjes via SMS en (mobiele) telefoon.

Het ministerie van Justitie ontwikkelt een strategie voor wetshandhaving gericht op kansspelen via internet, liet minister Donner de Tweede Kamer onlangs weten. Deze strategie richt zich op een aanpak van aanbieders van websites en internetproviders. Voor belspelletjes wordt aan een gedragscode gewerkt.

Het College van toezicht constateert echter bij monde van plaatsvervangend secretaris P. Geertsen dat het lang duurt voordat er iets is geregeld en dat er intussen niet wordt opgetreden. 'Wij hebben het probleem met zekere regelmaat bij de minister van Justitie aangekaart. Het speelt al jaren.'

Vertaald naar de Nederlandse internetpopulatie van 18 tot en met 55 jaar doet bijna een half miljoen personen aan internetkansspelen mee. Deze worden ook in het Nederlands aangeboden. De deelnemers zeggen gemiddeld 35 euro per maand uit te geven. Mensen wagen eerder een gokje als de internetverbinding sneller is. De spelers zijn vooral jonge mannen met een laag inkomen, aldus het college.

Gokspelletjes via SMS en (mobiele) telefoon zijn vooral bij vrouwen populair. Van alle internetters gokken er ongeveer 3,4 miljoen per telefoon. Het gaat vooral om belspelletjes en prijsvragen via de televisie. Deelnemers geven aan dat het wel erg gemakkelijk is mee te doen en dat ze vaak impulsief proberen een prijs te winnen. Zowel voor internet als het mobieltje geldt: problematisch gokgedrag komt beperkt voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.