Gokfonds UPC nadert absolute nulpunt

Dat alleen speculanten met een stalen maag zich nog aan het aandeel UPC wagen, was al langer bekend. Maar zelfs deze waaghalzen staan versteld van het tempo waarin het kabelfonds telkens weer nieuwe diepten opzoekt....

Van onze verslaggever Gert-Jan van Teeffelen

Het probleem van UPC is dat de Amsterdamse onderneming, nog altijd het op één na grootste kabelbedrijf van Europa, er maar niet in slaagt positief nieuws te melden. Integendeel. Los van de grote schuldenlast en de vertraging bij de introductie van de set top computer, het toverkastje waarmee klanten betaaldiensten in huis halen, kampt het bedrijf met nieuwe tegenvallers. Zo werd deze week de fusie van een Duitse dochter met het kabelbedrijf PrimaCom op de lange baan geschoven wegens 'gewijzigde marktomstandigheden', terwijl UPC-moeder UnitedGlobalCom steggelt met het eveneens Amerikaanse Liberty Media over de integratie van hun kabelnetten.

UPC was een uitschieter op een dag die volgens een handelaar 'zeer teleurstellend' verliep. Niet zozeer de renteverlaging van de Europese Centrale Bank, als wel het begeleidende - sombere - commentaar veroorzaakte een negatieve stemming, die fondsen over een breed front naar beneden zond. Binnen de AEX-index moesten 20 van de 25 fondsen inleveren, terwijl de Midkap zelfs 21 verliezers telde.

ING, Ahold en ABN Amro droegen het meest bij aan de daling van de AEX, die 8,5 punten (1,6 procent) lager sloot op amper 527 punten. Daarmee stak Amsterdam nog gunstig af bij andere Europese beurzen, die gemiddeld dik 2 procent verloren.

Terwijl ING en ABN negatief reageerden op de renteverlaging, moest Ahold boeten voor zijn halfjaarresultaten. Het internationale kruideniersconcern bracht 'prachtige cijfertjes', in de woorden van een beurshandelaar. 'Vooral de autonome groei was klasse.' Beleggers hadden kennelijk betere cijfers en een hogere winstprognose voor de rest van het jaar verwacht, want Ahold verloor 2,3 procent tot 33,70 euro.

In de Midkap verloren onder meer bouwbedrijf Amstelland, kabelproducent Draka, voedingsbedrijf Wessanen en automatiseerder Ordina naar aanleiding van hun halfjaarcijfers of analistenrapporten. Ook de Brits-Nederlandse automatiseerder CMG, die een dag eerder een koerswinst boekte van ruim 23 procent, ontsnapte niet aan de algehele malaise - ondanks koopadviezen van analisten na de meevallende halfjaarcijfers. Het Midkap-fonds verloor 4,7 procent tot 4,08 euro.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden