Gokbedrijven betalen mee aan verslavingsfonds

Er komt een verslavingsfonds waaraan online gokbedrijven verplicht moeten bijdragen als zij in aanmerking willen komen voor een internetgokvergunning. Het kabinet gaat online gokken per 1 januari 2015 mogelijk maken.

Dat maakte staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag bekend. Het gaat om bijvoorbeeld poker, weddenschappen op sportwedstrijden en online bingo. Gokken op internet is in Nederland nu nog illegaal, hoewel het verbod door veel spelers via buitenlandse aanbieders wordt omzeild. Volgens Teeven is er 'dringend behoefte' aan regulering. Pokeren op internet is veruit het populairst. Zo'n 500 tot 800 duizend mensen pokeren jaarlijks op een illegale site, stelde een adviescommissie in 2010.

De bewindslieden kondigen een reeks preventiemaatregelen aan om gokverslaving te voorkomen. Zo komt er een landelijk register van spelers met verslavingsproblemen. Mensen die hierin zijn opgenomen kunnen minstens 6 maanden niet meer gokken via internet. Ook wordt hun de toegang tot casino's en gokhallen ontzegd.

Het 'verslavingspreventiebeleid' houdt verder in dat de aanbieders spelers bewust moeten maken van de risico's op kansspelverslaving, door hen inzicht te geven in hun speelgedrag en hen zo nodig te dwingen tot matiging. 'De vergunninghouder heeft een zorgplicht om spelers te helpen in het onder controle houden van zijn speelgedrag.'

Belasting
De aanbieders van online kansspelen zullen 20 procent belasting moeten betalen. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA nog af dat dit 29 procent zou zijn. Dit zou structureel 31 miljoen per jaar opleveren, waarvan een deel naar de bestrijding van verslaving zou gaan. Gokbedrijven hadden hier echter bezwaar tegen. Ze voerden aan dat buitenlandse goksites slechts 20 procent kansspelbelasting hoeven af te dragen en daardoor hogere bedragen kunnen uitkeren.

Het voorstel betekent een modernisering van het kansspelbeleid uit 1964, dat geen mogelijkheden geeft voor online gokken. De Kamer sprak in 2011 al uitgebreid met Teeven over het legaliseren van online gokken. Veel fracties uitten destijds hun zorgen over een mogelijke toename van het aantal gokverslaafden. CDA en GroenLinks opperden toen het idee van een preventiefonds. Teeven noemde dat een 'sympathiek' voorstel en beloofde het te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.