Goh, dacht Sheila, toen een rapport verscheen dat bewijst dat Brexit slecht is voor Britse economie

Er is in Londen een nieuw rapport verschenen waarin wordt voorgerekend dat vrijwel alle sectoren van de Britse economie beduidend slechter af zullen zijn na de Brexit. Goh, dacht ik.

De verslechtering geldt onder alle denkbare, min of meer realistische scenario's: als het Verenigd Koninkrijk op een of andere manier in de interne markt weet te blijven (slecht), als het eruit moet maar op belangrijke punten een bevredigend akkoord weet te sluiten met de Europese Unie (nog slechter), of als er geen deal komt en het VK in zijn eentje het wiel opnieuw moet uitvinden (het slechtst). Goh, dacht ik.

Het onderzoek is gedaan door een interne onderzoeksgroep van de Britse regering en zelfs onder de immense politieke druk waar die ongetwijfeld onder heeft moeten werken, kon die amper lichtpuntjes vinden. Goh, dacht ik.

Theresa May heeft uit alle macht geprobeerd de onderzoeksresultaten stil te houden en slechts onder de grootste geheimhouding te delen met haar ministersploeg. Goh, dacht ik.

Het is toch uitgelekt. Goh, dacht ik.

De pogingen tot schadebeperking van Downing Street zijn aandoenlijk: het rapport is 'nog niet officieel', bovendien hebben de onderzoekers geen doorrekening gemaakt voor een scenario waarin de Britten dankzij hun fabelachtige onderhandelingsvaardigheden met de sukkels in Brussel een akkoord weten te sluiten dat volledig op hun noden en behoeften is afgesteld, waarin de positie van Londen als financieel centrum in marmer gebeiteld is en waarin het trotse koninkrijk béter af is dan ooit tevoren. Dat scenario heet in de wandeling ook wel het tandenfee-scenario. De onderzoekers geloven niet in de tandenfee en dat is hun volgens de regeringswoordvoerder aan te rekenen. En wederom zeiden we thuis tegen elkaar: goh, daar kijk ik enorm van op.

De reacties van de Brexiteerbende mogen er ook wezen: het rapport kan niet kloppen, omdat het niet kloppen kan, bovendien deugt de boodschapper niet, want degene die dit heeft laten lekken, heeft dat niet gedaan met het welzijn van het Britse volk voor ogen, maar met het oogmerk de onderhandelingen tussen Londen en Brussel te ondermijnen. Een eurofiele aanval in de rug. 'Een verrassende reactie, heel onverwachts ook', zeiden de buurman en ik tegen elkaar.

Brexitminister Steve Baker ging eerst de voorspellingen afbranden omdat iedereen weet dat alle economische scenariostudies per definitie onzinnig zijn, waarop hij wees op andere economische scenariostudies waarin de Brexit een zegen is voor het land. Die voorspellingen gelooft hij wel. Verheugd riep ik naar mijn beeldscherm: 'Kijk, díé kende ik nog niet. Origineel, heel origineel.'

De hardst getroffen regio's zullen, volgens de projecties, dezelfde regio's zijn waar de steun voor de Brexit bij het referendum het hoogst was. Ook dat fenomeen kwam ons bij de koffieautomaat niet onbekend voor.

Maar jullie krijgen er zoveel voor terug, soevereiniteit enzo, zeggen de Brexiteers troostend.

Zoals de grote filosoof Bob Marley al eens dichtte: 'You can fool some people sometimes, but you can't fool all the people all the time.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden