Goethes 200ste geboortedag: kwatsj!

Buste van Goethe in de New National Gallery in Berlijn. Beeld epa

Antwerpen, 6 september 1949

Het ziet ernaar uit dat Frankrijk Duitsland de loef wil afsteken met zijn huldiging van Goethe. Alle dag-, week- en maandbladen wijden er voor negenennegentig procent lovende artikels aan.

Na zoveel lof heb ik aan de verleiding niet kunnen weerstaan om Goethe nog eens ter hand ter nemen. Dit doe ik nu al ettelijke malen om de drie vier jaar. Ik neem telkens het vaste voornemen om hem nu eens grondig aan te pakken, want ik maak mij er een verwijt van hem totnogtoe nooit te hebben kunnen slikken, laat staan verteren.

En voor de zoveelste keer is hij niet door mijn keelgat geraakt. Faust, Wilhelm Meister, Werther, zijn gedichten, parabels, epigrammen, telkens als ik een bladzij omdraai zucht ik: godverdomme, moet dat één der grootste genieën zijn van onze aarde! Merde alors!

Na tien, twintig, dertig bladzijden, en deze maal ben ik tot ongeveer over de helft van Faust geraakt, gaat het niet meer en krijg ik lust autodafé met zijn werken te plegen. De enkele hoofdstukken die men met goede wil meesterlijk zou kunnen noemen, laat ons zeggen één tiende van zijn werk, zijn een zwaluw die nog geen lente maken. De rest is kwatsj, kwatsj, kwatsj!

Goedkoop-filosofisch, droog, zonder een greintje humor, smaakloos. Soms gaat zijn onnozelheid zo ver dat men zich afvraagt of de Duitsers dan geen besef hebben van het naïeve en ridicule.

Gaston Burssens (1896-1965), Vlaamse dichter. Uit: Dagboek. Hadewych, 1988.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden