Goeroe Buffett krijgt ook eens pittige vragen

AMSTERDAM - Heeft superbelegger Warren Buffett zijn magische touch verloren? Voor het eerst in zijn 44-jarige carrière als investeerder is hij er niet in geslaagd de Amerikaanse beurs over een periode van vijf jaar te verslaan.

Op de jaarvergadering met zijn aandeelhouders kan Buffett vandaag pittige vragen verwachten. Vorig jaar togen ongeveer 30 duizend beleggers op de eerste zaterdag in mei naar Omaha in Nebraska, waar Buffett hoofdkwartier houdt. De jaarlijkse tête-à-tête tussen de op een na rijkste Amerikaan en zijn aanhangers is meestal een vrolijke bedoening. De aandeelhouders consumeren eerbiedig Buffetts opmerkingen over de economie, de beurzen en nieuwe investeringskansen.

Deze keer bekijken sommige aandeelhouders de 83-jarige multimiljardair waarschijnlijk met wat minder ontzag. Buffett dankt zijn status van beleggingsgenie aan zijn indrukwekkende staat van dienst. Sinds hij in 1964 de baas werd bij Berkshire Hathaway bouwde hij deze voormalige textielfabrikant uit tot een agglomeraat met een balanstotaal van 485 miljard dollar. Maar zijn reputatie als beleggingsgoeroe dankt hij vooral aan de omstandigheid dat hij al 44 jaar beter presteert dan de 'markt'.

Buffett vergelijkt het rendement van zijn investeringen met dat van de breedst samengestelde Amerikaanse beursgraadmeter, de S&P 500. Zijn doel is de S&P 500 continu te verslaan, gemeten over perioden van vijf jaar. Berkshire Hathaway mag het dus best een of twee jaartjes slechter doen dan de aandelenbeurs, zolang dat verlies in die andere drie jaar maar ruimschoots wordt goedgemaakt. Dat lukte hem dit jaar voor het eerst niet (zie grafiek).

De laatste vijf jaar deed Berk- shire Hathaway het alleen in 2011 beter dan de S&P 500. Buffett zag vorig jaar al aankomen dat zijn succesreeks ten einde zou komen, want hij waarschuwde daar in het jaarverslag over 2012 al voor. De waarde van de S&P 500 steeg met 128 procent sinds 2009, terwijl de boekwaarde van Berkshire Hathaway in diezelfde periode met 80 procent groeide.

In de zakenkranten en op financiële blogs worden allerlei theorieën ontvouwd om het falen van de meester te verklaren. Volgens sommigen heeft Buffett helemaal niet gefaald, omdat je zijn beleggingsresultaten zou moeten corrigeren voor marktrisico. Een goede belegger behaalt positieve resultaten onafhankelijk van wat de beurzen doen, en daar slaagt Buffett in.

Dat hij het nu aflegt tegen de aandelenbeurs, zou alleen maar komen doordat die het de afgelopen jaren extreem goed heeft gedaan. Buffett heeft altijd gezegd dat zijn investeringen het verhoudingsgewijs minder goed doen in jaren met grote beursrally's. Berkshire Hathaway verslaat de markt daarentegen vrijwel altijd in jaren dat het beursklimaat mat of ronduit slecht is.

Omdat Buffett een geduldig belegger is die zich principieel toelegt op investeringen voor de lange termijn, zou het niet eerlijk zijn om zijn prestaties af te zetten tegen de veel grilliger, door dagelijkse emoties gedreven beurskoersen. Het probleem met dat laatste verdedigingsargument is dat Buffett zelf de S&P 500 als toetssteen heeft gekozen.

Een andere verklaring voor het teruglopende beleggingsrendement van Berkshire Hathaway is schaalgrootte. Voor een klein bedrijf is het veel gemakkelijker 10 procent per jaar te groeien dan voor een groot bedrijf. Berkshire Hathaway is inmiddels zo groot, dat de groeipercentages uit het verleden moeilijk vol te houden zijn.

Over de bedrijfsresultaten hoeven de aandeelhouders niet te klagen. De nettowinst van Berkshire Hathaway groeide vorig jaar met 31 procent tot 19,5 miljard dollar. Het overgrote deel van de ruim tachtig bedrijven waarin de investeringsmaatschappij een aanzienlijk belang heeft (o.a. American Express, IBM, Heinz en Coca Cola) draaien prima.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden