'Goeiesmorgens juffrouw Jannie'

Een toneelstuk lezen is al iets vreselijks, teksten van acteurs die aan humor doen verliezen in boekvorm, zonder stem en mimiek, muziek en decor alle glans - denk aan de voorstellingen van Freek de Jonge; op papier verdween op slag alle genialiteit en viel vervelende woordspeligheid extra op....

'Edgar: Hé!

Jos: Hé!

Edgar: Daar zul je de koffie hebben.

Jos: Als dat juffrouw Jannie met de koffie niet is.

Edgar: Hihihi. Zo.

Jos: Zo. Zeg ehh. . .Edgar. Heb jij dat nieuwe dingetje bij ehh, receptie al es goed bekeken?

Edgar: Die kleine blonde daar? Zo!

Jos: Dat uitzendkrachtje?

Edgar: Tja! Zo!

Jos: Die zendt heel wat uit hoor! Hahaha!

Edgar: Hihihi. kan je wel zeggen.

Jos: Op mijn golflengte in ieder geval wel! Hè?

Edgar: Mijn golflengte... hihihi. . .

Juffrouw Jannie komt binnen.

Jos: O.

Jannie: Goeiesmorgens meneer Jos. Meneer Edgar.

Jos: Deze morgen.

Edgar: Goeiesmorgens juffrouw Jannie.'

En zo gaat het door, bladzijdenlang wezenloos geouwehoer op kantoor, en zo ging het door, alle afleveringen van de legendarische serie Debiteuren-Crediteuren van het Jiskefet-trio Herman Koch, Kees Prins, Michiel Romeyn, met Annet Malherbe in haar volmaakte rol van secretaresse juffrouw Jannie.

De serie was het beste wat Jiskefet ooit gedaan heeft. Zelden zijn de lamlendigheid, de verveling, de muffe grappen, de kleffe geilheid, het gemekker over broodbeleg en schoonmoeders op een willekeurig kantoor zo mistroostig grappig verbeeld. Het was de combinatie van meligheid en absurdisme die het hem deed. Zoals de scène waarin juffrouw Jannie Edgar, Storm en Jos, die in afwachting zijn van een goeie grap, onverhoeds op het gezicht slaat. 'En nou wegwezen! Schiet op!'

Toen Debiteuren Crediteuren op video verscheen, was het even genoeg. In september herhaalt de VPRO de serie, als opmaat geeft De Bezige Bij het eerste deel van de teksten in een boekje uit (fl 16,50). Alleen te verteren voor de ware fans, die de vale koppen, neuzelstemmen, NCRV-truien en het fenomenale spel erbij kunnen fantaseren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden