Goedkopere staaroperatie niet vergoed

Een staaroperatie kost in een gewoon ziekenhuis voor een fondspatiënt iets meer dan 2300 gulden: ruim 300 gulden voor de specialist en 2000 voor de overige zorg....

JET BRUINSMA

Van onze verslaggeefster

Jet Bruinsma

AMSTERDAM

Maar ZAO krijgt van de Ziekenfondsraad voor de operaties in de Jan van Goyen slechts de driehonderd gulden specialistenhonorarium vergoed. De resterende 1450 gulden moet ZAO uit eigen zak betalen. De Ziekenfondsraad neemt wel de duurdere staaroperaties in gewone ziekenhuizen volledig voor zijn rekening.

ZAO beslist binnenkort hoe het dit besluit van de Ziekenfondsraad gaat aanvechten. De directie voelt zich 'gestraft', terwijl ze haar best doet goedkoper te werken.

Het argument van de Ziekenfondsraad is, dat privéklinieken door de overheid slechts gedoogd worden. Daarom mogen die klinieken bij verzekeraars alleen het specialistenhonorarium in rekening brengen. De overige kosten - oogdruppels, verband, huur operatiekamer, enige uren verblijf in de kliniek - komen niet voor vergoeding in aanmerking.

ZAO sloot in 1993 een contract met een oogarts die werkzaam is in de Jan van Goyen kliniek voor het uitvoeren van staaroperaties bij ZAO-verzekerden. Dit om de lange wachttijden voor deze ingreep - gemiddeld acht maanden - te bekorten. Na scherpe onderhandelen kwamen beide partijen een prijs overeen van 1750 gulden. De Jan van Goyen kliniek vond de klandizie van honderden ZAO-verzekerden wel een flinke kwantum-korting waard.

Inmiddels zijn sinds 1993 bijna duizend ZAO-verzekerden in de Amsterdamse privé-kliniek aan staar geopereerd. De wachttijd beloopt drie maanden. Onder druk van het ZAO-contract met de arts in de Jan van Goyen kliniek is de wachttijd voor een staaroperatie in de erkende Amsterdamse ziekenhuizen inmiddels ook gedaald tot drie maanden.

Tot dusver kon ZAO zijn extra kosten (zoals de 1450 gulden per 'privé-staaroperatie') spreiden over de andere ziekenfondsen. Dankzij deze 'verevening' konden de fondsen hun financiële leed onderling delen. De meerkosten voor de operaties bedroegen 1,4 miljoen gulden, wat de ZAO over de andere fondsen heeft uitgesmeerd. Maar de overheid is bezig de verevening geleidelijk af te schaffen. Minister Borst van Volksgezondheid wil de verzekeraars op die manier dwingen scherper te calculeren.

De ziekenfondsen krijgen binnenkort wel de vrijheid om 3 procent van hun budget te 'flexibiliseren': ze mogen goedkopere hulp vergoeden. Maar Borst heeft aan die flexibilisering een voorwaarde verbonden: de goedkope hulp mag niet door een privékliniek worden verstrekt.

Directeur J. Hendriks van ZAO: 'Ons initiatief werd allerwegen beschouwd als een voorbeeld dat in heel Nederland nagevolgd zou moeten worden. Wij zorgen dat de gezondheidszorg iets minder duur is. En nu worden we gestraft op grond van regels uit de oude doos.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden