Column

Goedheiligmannen in het voetbal

 

Willem Vissers
Sepp Blatter. Beeld AFP / Michael Buholzer
Sepp Blatter.Beeld AFP / Michael Buholzer

Leve John Krishnadath, leve de ingezetene van onze goede, oude kolonie Suriname. Dat is het land waaraan wij, Nederland, toch al zoveel te danken hebben, en dan niet alleen door alle schitterende voetballers met Surinaams bloed die de Nederlandse competities en nationale elftallen verrijkten. Die onafzienbare rij parels die we niet eens hoeven op te noemen, zo beroemd als ze zijn.

John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond SVB, durfde tijdens en na het congres van de CONCACAF op de Bahama's te zeggen dat hij straks, tijdens de verkiezing van de FIFA-voorzitter op 29 mei, op Michael van Praag stemt en niet op Sepp Blatter. Zo doorbrak hij de optocht van knipscharende gelovigen in Blatter, met name buiten Europa, van paladijnen die elk jaar smachtend wachten op het moment waarop ze allemaal weer hun gouden wikkel vinden uit de chocoladefabriek van de wereldvoetbalbond.

Van Praag maakte het nieuws bekend met schitterend triomfalisme, alsof hij naast zichzelf nog een soldaatje vond in het loopgraaf, terwijl aan de andere kant van het front de overmacht oprukt. De Surinaamse steun is overigens makkelijk te verklaren. De SVB ontvangt al jaren veel steun van het oude moederland en voelt zich schatplichtig, want zo gaat dat in voetbal: voor wat hoort wat. Ook dat zei Krishnadath hardop: dat de KNVB zich al jaren inzet voor voetbalprojecten in Suriname.

Goedheiligmannen wonen overal in het voetbal, niet alleen bij de FIFA. En natuurlijk, de SVB heeft een bondscoach uit Nederland (Dean Gorré) en zal, als de Surinaamse regering eens de beoogde dubbele nationaliteit invoert, spelers oproepen die niet goed genoeg zijn voor het Nederlands elftal, maar die de nationale ploeg van Suriname misschien eens op een WK kunnen krijgen. Een beetje vriendschap kan geen kwaad.

In het mondiale verkiezingsspel dat al beslecht lijkt, omdat Blatter nu eenmaal de almachtige heerser van het voetbal is, is één mannetje met een afwijkende stem ook niet doorslaggevend. Maar toch. Toen Van Praag eind januari de campagne van start schoot, had hij al 'steunbetuigingen' van België, Zweden, Schotland, Roemenië en Faeroër, waarbij aangetekend dat die boterbriefjes geen garantie zijn dat ze ook op hem stemmen. En nu is daar dus de feestelijke entree van Suriname in kamp Van Praag, en wie weet ook van Curaçao en Aruba, zo liet Krishnadath doorschemeren. Dat zijn er, inclusief de KNVB zelf, al bijna tien.

Hij zal winnen, Blatter, en ruim ook. Het is ook nog de vraag of zijn tegenkandidaten prins Ali, oud-voetballer Figo en Van Praag hun kandidatuur straks samenballen of afzonderlijk van elkaar doorgaan, maar de hatelijke nul voor de oppositie zal van het scorebord blijven.

Waarbij nochtans te vrezen valt voor een dikke zege van Blatter. Hoe kan het ook anders? Osiris Guzman, de voorzitter van de bond van de Domicaanse Republiek, opperde vorige week op de Bahama's dat Blatter in het het rijtje hoort met Mandela, Martin Luther King en, waarom ook niet, Jezus Christus.

En partij bieden aan een evenknie van Jezus Christus, al is het een beetje, dat is eigenlijk best knap.

Reageren? w.vissers@volkskrant.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden