Goedemiddag? '60 procent wendt de blik af'

De ingezonden brieven van donderdag 31 maart.

Uitzicht over de Waal.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag: Ook goedemiddag

Uw columnist Jean-Pierre Geelen beweert dat de groetbereidheid gedijt in gedeelde stilte en verlatenheid (V, 29 maart). Als voorbeeld noemt hij het bos, waar toevallige passanten geneigd zijn elkaar te groeten.

Er zijn helaas ook nogal wat plekken van stilte en verlatenheid waar die neiging flink wordt onderdrukt.

Als voorbeeld zou ik graag de dijk langs de Waal ter hoogte van het dorpje Beuningen vlak bij Nijmegen willen noemen, en de stille wegen die er door de akkers en boomgaarden naartoe leiden.

Mijn schatting is dat ongeveer 60 procent van de wandelaars, ook al ziet men elkaar door al die verlatenheid al van een halve kilometer afstand aankomen, bij het passeren van een andere wandelaar het hoofd afwendt.

Of dwars door die andere wandelaar heen kijkt, als bestond hij niet. Voor wie het overkomt, dwars door je heen gekeken worden, is dat een wonderlijke ervaring. Want wie daar langs de rivier dwaalt, zal het ook te doen zijn om het leven: de kwinkelerende vogels, de eerste waas van groen over de velden, de grazende runderen.

Dat botst met de gewaarwording van ontkenning van het ene wezen door het andere.

Alex van de Kerkhof, Beuningen, wandelaar


Groetbereidheid

Toen ik vele jaren geleden net van stad naar platteland verhuisd was, verbeeldde ik me dat de dorpsbewoners me al heel snel persoonlijk kenden, getuige hun consequente groeten. Maar dat leek toch vooral samen te hangen met dorpsgewoonten, en niet zozeer verlatenheid, zoals Geelen suggereerde.
Toeristen in dat gebied bleek je namelijk te kunnen herkennen aan hun niet-groeten. Nadat ik recent weer naar de stad ben verhuisd deed zich, logischerwijs, het omgekeerde voor. Geen gegroet meer, waarbij echter de asielzoekers, die ik hier regelmatig op de stoep tegen het lijf loop, een goede uitzondering vormen. Maar inmiddels kan ik aan dorpsbewoner- en asielzoekerschap nog een derde groetbepalende factor aan toevoegen. Tijdens mijn revalidatie na een heupoperatie afgelopen maanden bleek het aantal stokken waarmee ik loop (begonnen met 2, afbouwend via 1 naar 0) rechtstreeks gecorreleerd met het aantal groeten dat ik van medevoetgangers ontving. Toch ben ik blij dat ik weer zonder stokken kan lopen.

Agnes Oomen, Arnhem

Column Jean-Pierre Geelen

Columnist Jean-Pierre Geelen werd ongemerkt ingelijfd bij de groetgemeente. Lees hier zijn column over de ongeschreven wetten en codes van het geheime genootschap van groeters.

Tenenkrommend

Terecht stelt CDA-leider Buma dat de discussie rond de FBI en/of terreurinformatie, veiligheid, incompetentie van bestuurders bij Belgen, Turken en Nederlanders van een 'tenenkrommend amateurisme' is (Ten eerste, 30 maart).

Waarom heeft niemand zich nog hardop afgevraagd of instellingen als die van de EU of de NAVO nog wel veilig in Brussel moeten blijven? Hoe gemakkelijk kon ik met mijn camper afgelopen oktober (al of niet vol met explosieven) voor een heel groot EU- complex probleemloos en ongecontroleerd langsrijden. Desnoods bij de receptie naar binnen rijden. En dat regelt onze veiligheid? Spelen de EU en Nederland ook niet ongestraft met de veiligheid van de duurbetaalde duizenden medewerkers binnen de diverse EU-instanties?

Verplaatsen naar een nieuw, volledig controleerbaar terrein in bijvoorbeeld Maastricht of Aken is m.i. een betere optie.

Henk van Halteren, Schouwerzijl

Paus, waar ben je?

Interessante voorpagina ('Gezocht: graan dat groeit bij droogte', Voorpagina, 30 maart). Zelfs als Wageningen erin slaagt dit probleem op te lossen, zal de toename van de wereldbevolking met name in Afrika dit succes snel tenietdoen. Condooms (paus Franciscus , waar ben je?), dat is het enige dat helpt.

Loet Bakkum, Bergen

Droom najagen

Jaap Hoeksma verwijt het nee-kamp van het referendum een EU-referendum te maken omdat de argumenten tegen het verdrag niet zouden deugen (O&D, 29 maart).

Of hij te kort door de bocht gaat of er juist uit vliegt laat ik in het midden, maar is het niet juist het ja-kamp dat voor toestemming voor dit vrijhandelsverdrag de nodige oneigenlijke argumenten van stal haalt? Maken zij van dit associatieverdrag niet juist een grote Europese droom van corruptiebestrijding en mensenrechten?

Helaas worden de ja-knikkers pijnlijk gedwarsboomd door nota bene de Oekraïense minister van Financiën, Natalie Jaresko, die bezweert dat handel alles is waar Oekraïne op dit moment in geïnteresseerd is. Het is logisch dat voor de barmhartige Europeaan die vasthoudt aan een Europese droom van samenwerking die maar geen realiteit wil worden, vrijhandel natuurlijk geen allesomvattend argument kan zijn om wéér een 'samenwerking' aan te gaan. Heeft het recente verleden onder meer in Zuid-Afrika en Iran niet bewezen dat juist níét samenwerken tot het verwezenlijken van dromen kan leiden? Wie koste wat het kost zijn droom najaagt zonder oog voor de context waarin hij deze moet verwezenlijken, is gedoemd zijn droom in duigen te zien vallen.

T.P. Sciarone, Rotterdam

En maar werken

En wij hardwerkende burger (vrouw/man) maar mopperen dat ambtenaren nooit wat uitvoeren; maar zie Ten Eerste in de Volkskrant ('Ambtenaren verspillen tijd aan Vragenuur', 30 maart). 'Rijksambtenaren zijn wekelijks tien tot twintig werkdagen kwijt aan de voorbereiding van mondelinge vragen die het Vragenuur in de Tweede Kamer niet halen.'

En dit is dan alleen nog maar de voorbereiding! Tien tot twintig werkdagen in de week, hoeveel werkdagen komen er dan nog wel niet bij (in de week) om vragen voor te bereiden die het Vragenuur wél halen? Poe... ben ik blij dat ik geen ambtenaar ben. Of partner of kind van...

Pieter van der Pol, Alteveer

Cruijffiaanse logica

We hebben de afgelopen dagen de meest fraaie schoten van JC gezien, maar misschien was een bal hoog de tribunes in wel zijn mooiste of geniaalste onder het motto: 'Er stond niemand vrij, dus kon ik die bal beter de tribune in rossen, zodat we ons beter konden opstellen. Die bal de tribune in was beter dan een risicovolle pass te geven, waardoor we een counter zouden krijgen.'

Willem Heijster, Breda

Johan Cruijff.Beeld anp

Stoppen met bombarderen?

Harriet Duurvoort wil dat Nederland ophoudt met het bombarderen van IS (+) omdat er onschuldige slachtoffers bij vallen. Blijkbaar meent zij, dat als wij ophouden IS te bestrijden er geen onschuldige slachtoffers meer vallen. Geen vrouwen meer verkracht en verhandeld, geen hoofden meer afgehakt.

Of vindt zij dat wij moeten vertrouwen op Assad en de Russen, dat die de klus wel zullen klaren? Dat die hun handen vuil maken zodat die van ons netjes schoon blijven?

Ton Smit, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden