Goede wil alleen is onvoldoende

LONDEN - Turnen

OKT

LONDEN Hoe groot het verlangen ook was, het Nederlandse vrouwenturnteam zal deze zomer ontbreken bij de Olympische Spelen in Londen. Alles wat mis kon gaan, ging de voorbije maanden fout. De nationale ploeg wist zich woensdag halverwege het laatste kwalificatietoernooi, het OTE in Londen, al kansloos.

De laatste vier teamtickets gingen royaal aan de neus van een nerveuze Nederlandse ploeg voorbij. Het is geen nieuw verhaal. De Nederlandse vrouwenploeg ontbreekt al sinds 1980 op de Olympische Spelen. In 1976 was Nederland er als team voor het laatst bij. Toen aan de hand van een 25-jarige routinier, Ans van Gerwen.

Nadien werd amechtig en met inzet van alle mogelijke systemen getracht om een regelmatig bezoeker te worden van de belangrijkste turnwedstrijd per vier jaar. Oost-Europese coaches, het internaat op Papendal, steunpunten in de provincie en CTO's (Centrum Topsport & Onderwijs) werden ingezet voor een verhoging van het prestatieniveau.

Dat was er soms. Zoals op de WK in Gent in 2001 waar Nederland onder leiding van Verona van de Leur en Renske Endel de nummer vijf van de wereld werd. Maar als de olympische afspraak naderde, ging het altijd mis met de Nederlandsen. Zo ook in de nieuwste opzet, aan de hand van de jonge, begripvolle bondscoach Gerben Wiersma.

Vijftien maanden geleden was zijn team nog de trotse nummer negen van de wereld tijdens de WK in Rotterdam. Dat zou ruim voldoende zijn voor olympische plaatsing, waarin twaalf landen vijf turnsters mogen afvaardigen. Bij de wereldtitelstrijd van een jaar later, in oktober 2011 in Tokio, was Nederland al weer vier plaatsen gezakt.

In Londen, bij de laatste kwalificatieronde waarvoor de reeds geplaatste topacht van de wereld mocht thuisblijven, werd Nederland in een voorolympisch klassement zestiende. Het nationale zestal moest zeven opponenten (van Italië tot Z-Korea) voorlaten.

'Wij hebben het niet voor elkaar gekregen op het juiste moment te pieken', verklaarde bondscoach Wiersma schuldbewust. Hij deed zijn verklaring op de tribune met achter zich een feestvierend Belgisch team, dat de sprong naar voren wel succesvol had uitgevoerd. Zijn turnsters zaten er gelaten bij. Er was gebeurd wat zij voorvoeld moeten hebben.

Wiersma sprak vooral zijn spijt uit over het niet fit krijgen van zijn twee toppers: Céline van Gerner en Joy Goedkoop. De eerste sjouwde in Londen rond met een voet in gips. Zij is negen weken geleden geopereerd aan een breuk in de linkervoet. De blessure had zij opgelopen bij de WK in Tokio. Haar afwezigheid was een zware klap voor de nationale ploeg.

Joy Goedkoop had van alle turnsters misschien wel de vurigste wens in Londen te mogen acteren. Zij moest aan de kant blijven met een gescheurde biceps. Ze was na een rustperiode iets te vroeg begonnen met de training en werd daarvoor zwaar gestraft.

Haar hart huilde toen ze woensdag haar teamgenoten moest aanmoedigen. Van Gerner beschreef het nog het best. 'Zo'n wedstrijd is hier boven op de tribune veel erger dan daar beneden.'

Van Gerner, Goedkoop en Moshage ontbraken uit de Tokio-opstelling. In vergelijking met Rotterdam 2010, de WK in eigen land, bleek het afbreukrisico nog veel hoger. Uit dat team van zes was er nog slechts één over: Marlies Rijken. Van Gerner, Goedkoop, Harmes, Sanne Wevers en Moshage, jonge vrouwen met ervaring, ontbraken op het beslissende moment.

Nederland werd in de North Greenwich Arena aangevoerd door een 15-jarig meisje uit Noord-Holland dat op haar 13de verhuisde naar Heerenveen om zo de 32 uur training per week af kunnen te werken. Debutante Lisa Top werkte onbevangen haar oefeningen af. Zij boekte, tot ieders verbazing, het hoogste resultaat van de ploeg over vier toestellen.

Het nationale team begon matig op brug ongelijke liggers, mede door een blunder van coach Wiersma die de verkeerde turnster dreigde op te stellen: Teunisse in plaats van Top. De jury pardonneerde de flater, maar vertrouwenwekkend werkte het niet. Op balk vielen Teunisse en Wevers tegen.

Daarna was de ergste nervositeit geweken. Vloer en sprong werden afgewerkt in de vereiste stabiliteit. Met de 212,061 punten werd de score van Japan (212,828) bijna geëvenaard. Een paar uur later bleek het slechte voorgevoel correct.

In de tweede subdivisie schoof niet alleen Spanje, maar ook België Nederland voorbij. Er waren geen tranen, al weten de turnsters dat ze over vier jaar te oud zullen zijn voor een olympische missie. Bondscoach Wiersma riep dat hij het graag nog eens vier jaar wil proberen.

Een fitte en pijnvrije Wyomi Masela is tot veel in staat

De mislukte jacht op de teamdoelstelling deed ook pijn bij Wyomi Masela, maar de 18-jarige turnster kon zich troosten met het bereiken van haar persoonlijke doelstelling, een 'voorlopig' olympisch ticket en een fantastische oefening op het sprongpaard. Masela sprong voor het eerst in een grote wedstrijd de Joertsjenko met dubbele schroef, een opgave die Verona van de Leur als laatste Nederlandse aan kon. Masela beheerste de techniek lange tijd niet, omdat zij te weinig hoogte haalde. Het waren allemaal de gevolgen van fysieke malheur. Vooral de elleboogblessure, die haar de WK van Rotterdam (2010) kostte, werkte lang na. In Londen was de Almelose fitter dan ze zich tijden had gevoeld. Ze sprong naast de lastige Joertsjenko (uitgangswaarde 5,8) de gemakkelijkere 'overslag hoek half'. De uitkomst was de gecombineerde score van 14,108. Op sprong zijn turnsters verplicht twee oefeningen te doen om in aanmerking te kunnen komen voor de toestelfinale. Vooraf wist Masela dat ze beter dan 13,8 moest springen, om in aanmerking te komen voor een olympische nominatie. Die score is gebaseerd op de twaalfde plaats van de WK in Tokio. Voor het ene Nederlandse OS-ticket zijn nu twee kandidaten: Masela en Céline van Gerner. De laatste heeft na haar olympische nominatie op balk, bij de WK, nog niet aan vormbehoud voldaan door een blessure. Voor Masela geldt dat zij nominatie en vormbehoud in één wedstrijd heeft gerealiseerd. Zij moet het oordeel van sportmanager Roskam afwachten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden