Goede vut kost bouwvakkers drie atv-dagen

De tweehonderdduizend werknemers in de bouw moeten waarschijnlijk drie atv-dagen inleveren in ruil voor een goede vut-regeling. Werkloze en arbeidsongeschikte bouwvakkers lopen het risico dat hun bovenwettelijke uitkeringen worden verlaagd....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het ondernemersverbond AVBB en de bouwbonden van FNV en CNV werken achter de schermen hard aan een compromis, om dreigende stakingen in de bouw te voorkomen. De bondsbestuurders B. Visser (FNV) en F. van der meulen (CNV) en bouwondernemer J. Vahstal (AVBB) spraken woensdagavond rond tien uur voor het laatst met elkaar.

De bondsbesturen maken vanochtend de keuze tussen verder onderhandelen of oproepen tot staken. Als naar het oordeel van de bonden toch acties nodig zijn, krijgen de bouwondernemers vanochtend rond tien uur per fax de boodschap dat donderdag 9 maart en dinsdag 14 maart wordt gestaakt. Het formele ultimatum is gistermiddag al per exprespost naar het AVBB gegaan.

De belangrijkste onderhandelaars probeerden de afgelopen dagen de onderhandelingen vlot te trekken, met in het achterhoofd de wekenlange ellende in het streekvervoer.

Een compromis over de toekomstige vut-regeling ligt binnen handbereik. Over een paar jaar kunnen de meeste bouwvakkers pas vanaf hun 60ste (nu 57ste) vertrekken met een uitkering van zo'n 70 (nu 75) procent van het loon. Als troost krijgen 57-plussers de mogelijkheid parttime te gaan werken.

Oneens zijn de onderhandelaars het nog over een goede overgangsregeling voor oudere werknemers die binnenkort de huidige vut-leeftijd van 57 jaar bereiken. De bonden vinden het onaanvaardbaar dat deze bijna-vutters nog drie jaar moeten wachten voordat ze kunnen stoppen met werken. De werkgevers zijn alleen bereid geld in een overgangsregeling te steken als bonden hetzelfde bedrag toezeggen.

De werkgevers halen hun aandeel van 750 miljoen gulden uit het overvolle fonds voor vorstverlet en andere risico's. De bonden kunnen minder gemakkelijk geld vrijmaken. Aan het loon kan nauwelijks worden getornd. De bondsleden hebben keer op keer gezegd dat niet valt te morrelen aan de automatische prijscompensatie van zo'n 2,25 procent dit jaar en 2,75 procent volgend jaar.

Op advies van de bouwondernemers bekijken de bonden of ze hun bijdrage van 750 miljoen gulden kunnen weghalen uit de budgetten voor andere regelingen. Ter discussie staan drie van de 22 roostervrije dagen.

Ook wordt gekeken naar de bovenwettelijke aanvulling van 10 procent op de WW-uitkering in de eerste acht weken van werkloosheid en de eindejaarsuitkering van zo'n zevenhonderd gulden voor arbeidsongeschikte bouwvakkers.

Zeker is dat 150 miljoen gulden komt uit het scholingsfonds, dat behoorlijk vol zit, omdat werkgevers en werknemers weinig trek hebben in de aangeboden cursussen.

Deze toezegging van de bonden is opmerkelijk. In het begin van de onderhandelingen eiste de Bouw- en Houtbond FNV juist voor alle werknemers twee extra scholingsdagen. Op deze studiedagen hadden de bouwvakkers dan plaats kunnen maken voor werkloze collega's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.