Goede Vrijdag zonder akkoord in N-Ierland

Het Noord-Ierse vredesoverleg is daags voor Goede Vrijdag afgebroken zonder dat er successen konden worden bekendgemaakt. De besprekingen zullen op 13 april worden hervat....

Reuters en AFP

Het was het streven van de Britse regering om het raamakkoord dat vorig jaar op Goede Vrijdag door de Noord-Ierse republikeinen en unionisten werd bereikt binnen een jaar van een concrete invulling te voorzien.

De opzet van het akkoord is om de katholieke minderheid in Noord-Ierland te verzekeren van een plaats in de regering. De protestanten zijn daartoe echter niet bereid zolang de IRA zijn wapens niet inlevert. De politieke tak van de IRA, Sinn Fein, voert aan dat het raamakkoord alle gewapende groepen twee jaar de tijd geeft om afstand te doen van hun wapens en dat deze kwestie los staat van de vorming van een coalitieregering.

Blair en Ahern hebben de onderhandelaars een gezamenlijke verklaring mee naar huis gegeven op basis waarvan de dertiende verder zal worden gepraat. Deze verklaring komt erop neer dat de Britse regering op een nader te bepalen datum zelf een regering zal benoemen. Die zal echter pas in functie treden als alle gewapende groepen binnen een maand hun wapens hebben ingeleverd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden