Goede voornemens

GEVOEL voor dramatiek kan Juan Antonio Samaranch niet worden ontzegd. Op voorhand bombardeerde de 78-jarige voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité de gisteren in Lausanne afgesloten '108ste sessie' tot de belangrijkste uit de IOC-historie....

Inderdaad is het opvallend dat een conservatief gezelschap als het IOC zes leden buitenspel zet. Ze waren bezweken voor de gunsten die hen werden aangeboden door steden die graag de organisatie van de Olympische Spelen op zich wilden nemen.

Samaranch heeft daarbij echter wel de weg van de minste weerstand bewandeld. De nu gekozen slachtoffers komen uit landen als Mali, Ecuador, Soedan, Congo, Samoa en Chili. Een aantal voornamere en vooral machtiger IOC-leden, zoals de Zuid-Koreaan Un Yung Kim en de Australiër Phil Coles, werden voorlopig gespaard, zodat op zijn minst de verdenking ontstaat dat met twee maten is gemeten.

Het is nog steeds veel te vroeg om te stellen dat het IOC met een schone lei de 21ste eeuw instapt. Daar is veel meer voor nodig dan alleen het royeren van leden. Samaranch liet in Lausanne wel iets van de nieuwe plannen doorschemeren. Zo krijgen de leden, voorlopig alleen bij de aanwijzing van de Winterspelen van 2006, nog slechts de keus uit twee steden die óf de Winter- óf de Zomerspelen in huis willen halen. De voorselectie wordt gedaan door een speciale commissie en daarmee wil Samaranch het risico van corruptie verkleinen.

De instelling van een ethische commissie is een ander paradepaardje van Samaranch. Daarmee hoopt hij de invloedrijke elf hoofdsponsors van het IOC opnieuw aan zich te binden. De hulp van (ex-)politieke kopstukken als Henri Kissinger en Jacques Delors wordt daarbij als lokkertje gebruikt. Zij moeten het IOC helpen een imago van onkreukbaarheid te verkrijgen.

Aan ingrijpender oplossingen heeft Samaranch waarschijnlijk geen moment gedacht. Net zo min als hij, ondanks de reeks van omkoopschandalen, overwogen heeft zijn eigen positie ter discussie te stellen. Hij draaide de zaken eenvoudigweg om, hij verlangde vertrouwen.

De uitkomst van Lausanne maakt de positie van kroonprins Willem-Alexander er niet gemakkelijker op. Premier Kok lastte begin februari een adempauze in. Hij hoopte dat het IOC in de tussentijd genoeg zelfreinigend vermogen zou tonen. Pas dan zou toetreding van de kroonprins tot het IOC daadwerkelijk kunnen plaatsviden.

Tal van IOC-kopstukken lieten gisteren weten dat dit moment is aangebroken. Volgens het Belgische bestuurslid Rogge heeft het IOC nu al bewezen de kroonprins van Nederland waard te zijn. Dat is op zijn minst voorbarig, omdat de kans groot is dat ook de komende tijd de onthullingen over omkoping elkaar zullen blijven opvolgen. In feite heeft het IOC in Lausanne alleen maar goede, en nauwelijks onderbouwde, bedoelingen laten zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden