Goede sier van de Lage Landen

Het dankwoord van de paus klinkt tegenwoordig niet meer in het Nederlands over het Sint-Pietersplein. Maar de waardering van het Vaticaan voor de inmiddels traditionele Hollandse bloemenzee is er niet minder om.

Paus Franciscus gaat voor in de paasmis op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad.Beeld REUTERS

Een zegen voor de stad (urbi), voor de wereld (orbi), en een ‘applaus voor de Lage Landen’. Toen paus Franciscus Nederland deze zondag bedankte voor bloemenzee die hem flankeerde, doelde hij vooral op de dertig sjouwers, binders en arrangeurs die een dag eerder nog hun zelf meegebrachte pakjes chocomel leegslurpten op de trappen van de Sint-Pieter.

‘Hollands glorie’, noemt hoofdarrangeur Paul Deckers het, terwijl een enorme blauwe vrachtwagen van Van der Slot BV achteruit inparkeert tussen de marmeren standbeelden van de heilige Petrus en Paulus. ‘Hoe vaak gebeurt het nou dat er een vrachtwagen op het Sint-Pietersplein mag komen? De hele stad is afgezet met blokken beton omdat ze bang zijn voor aanslagen, maar onze tulpen kunnen gewoon doorrijden. Dat is toch geweldig.’

Noem het paasbest op zijn Hollands: een van de heiligste plekken op aarde, op een van de heiligste dagen van het jaar, bekleed met twintigduizend tulpen, elfduizend narcissen, zesduizend hyacinten, tweeënhalfduizend takken kornoelje, tweeduizend blauwe druifjes, duizend stelen ridderspoor en, als pièce de résistance uit Lisse, de negenhonderd cymbidiumorchideeën – allemaal van Nederlandse origine.

De Nederlands-Vaticaanse bloementraditie stamt uit 1985, toen de bezoekende paus Johannes Paulus II zo onder de indruk raakte van de met chrysanten versierde Utrechtse jaarbeurs dat hij besloot de Hollanders voortaan ook hun gang te laten gaan in Rome. Het groeide uit tot een jaarlijkse traditie die Nederland bepaald geen windeieren zou leggen. Zo wordt inmiddels de helft van alle bloemen en planten ter wereld via Nederlandse bloemenveilingen verhandeld.

Volgens Bart Bergman uit Lisse, die met zijn 79 jaar de meest ervaren Vaticaanganger is en al drie pausen van tulpen voorzag, had vooral de Duitse Benedictus XVI veel schik in de Nederlandse bloemen. ‘Hij vroeg een keer wat mijn functie was, waarop ik zei – ik spreek geen Italiaans dus het ging in het Engels – I am the man from the tulips. Nou, een jaar later staan we daar weer, zegt’ie: hello, you are the tulipman. Dat geeft wel aan dat zo’n man interesse heeft in de agrarische sector.’

‘Maar ook de huidige paus is zeer dankbaar’, zegt Bergman. Kijk alleen al naar de stoelen die de Nederlanders ieder jaar toegewezen krijgen bij de Paasmis: sinds Franciscus pal vooraan. ‘Twee jaar geleden liep ik iets later dan gebruikelijk naar mijn plek toe, en toen had ik pech’, zegt Bergman. ‘Toen was Koning Albert van België snel op mijn stoel gaan zitten.’

Beeld REUTERS

‘Paul’, echoot er zaterdag over het Sint-Pietersplein. ‘Die zalmroze op deze pilaar?’

‘Ja’, antwoordt Deckers, ‘op die pilaar’.

Terwijl een groep Zwitserse gardisten hun hellebaarden klaarleggen, en de toevallig in Rome aanwezige minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus dozen narcissen de trap op sjouwt, haalt een bloementeler uit Lisse een pakje Brandaris-shag uit zijn borstzak. Iemand anders deelt zoete dropjes uit van het Aldi-huismerk.

Het ontgaat Deckers, die met ongekende precisie naar de haag lindebomen links van de heilige deur tuurt, alsof hij geen bloemenarrangeur is, maar Gian Lorenzo Bernini die net te horen heeft gekregen dat hij een Dorische zuilengalerij mag bouwen op het Sint-Pietersplein. ‘Ja, dit is mooi zo. Nu heb je veel meer doorkijk. En we leggen hier straks gewoon dat ridderspoor bij. Meeuw of geen meeuw.’

Want vorig jaar leek het noodlot opeens toe te slaan voor Deckers. ‘Op het Sint-Pietersplein in Rome is in de nacht van zaterdag op zondag een deel van de Nederlandse bloemen vernield door meeuwen’, kopte de NOS in een bericht op Paaszondag. Vanwege een vuilniscrisis die welig tiert in Rome, en waardoor de Caput Mundi al getroffen werd door ratten-, muizen-, bijen- en wilde zwijnenplagen, zwerven er ook veel meer hongerige meeuwen door de stad dan gebruikelijk; vliegende vandalen die in de tienduizenden tulpenbollen van vorig jaar een uitmuntend Paasontbijt zagen.

Beeld REUTERS

Om een soortgelijk debacle te voorkomen, deed Deckers dit jaar een oproep via Facebook: wie beschermt onze bloemenzee? Er kwamen honderden reacties binnen, waaronder eentje van het bedrijf Vogelverschrikker.nl, wiens ‘Black hawk’-vliegers (‘beweegt, klimt en duikt als een echte valk’) zaterdagavond werden opgelaten om het belangrijkste visitekaartje van Nederland-bloemenland te beschermen. Ze kregen ’s nachts ondersteuning van twee zwarte kistjes van ongeveer een halve meter hoog die de hele nacht een serie groene lasers over het Sint-Pietersplein lieten flitsten.

Het had succes, want de hongerige meeuwen zochten hun heil elders. Tot tevredenheid van de paus, bij het urbi et orbi van zijn vooraf uitgedeelde tekst afweek door de Nederlanders extra uitvoerig voor de bloemen te bedanken. ‘Inderdaad’, moedigde hij het juichende publiek aan. ‘Een applaus voor de Lage Landen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden