Goede reclame

Updates


Twitter.com/HansAarsman


Hetzelfde uniform, dezelfde baretten, ze komen vast uit dezelfde eenheid. Maar ze hebben niet dezelfde opleiding genoten. De achterste loopt met zijn geweer of het een wandelstok is. De twee daarvoor hebben hun geweer vast zoals je soldaten vaak ziet doen. De man dáárvoor is linkshandig. Dat is nog geen reden je geweer zo je houden dat je met je linkerhand niet bij de trekker kunt. En dan de aanvoerder van het groepje, zijn geweer in een coole freestyle-greep, zoals gangsters hun pistool vasthouden.


Geel-zwarte paaltjes op de stoep. Is er een speciale reden dat ze daar staan of hebben alle stoepen in Nairobi geel-zwarte paaltjes, tegen wildparkeerders? Heel onwezenlijk om de vele foto's van de aanslag door te kijken en je niets aan te trekken van de paniek en het verdriet, nee, jij bent op zoek naar paaltjes. Er staan inderdaad overal geel-zwarte paaltjes rond de Westgate Mall, niet bijzonder dat ze op de foto staan.


De soldaten lopen of ze op patrouille zijn en dan is er opeens een flits. De voorste drie hebben de flits zien aankomen, ze kijken zo camerabewust dat het op acteren begint te lijken. De achterste twee kijken naar beneden, wat valt daar in hemelsnaam te zien? Ze willen niet op de foto.


Boven hun hoofd een bord. BR staat voor bedrooms. Drie tot vier kamers, flinke huizen moeten dat zijn. Een makelaar maakt op een handgeschreven houten bordje reclame. Moet hij weten, maar hij mag zijn bord wel vervangen. Een vitaal deel is afgebroken, de hoek met de laatste twee cijfers van zijn telefoonnummer. Er staan er acht, terwijl het tien cijfers moeten zijn, tel ik op het bord erboven. Of zou de hoek zijn afgebroken bij de schermutselingen rond de aanslag? Afgeschoten misschien wel. Dan zou ik nog even wachten met vervangen.


Het bovenste bord is de dans ontsprongen. Dat is goede reclame voor een profeet, een teken dat hij de voorzienigheid mee heeft. Hij geneest vast al je kwaaltjes. Hij is zaterdag op televisie. Even kijken of ik hem kan vinden.


In Nigeria is ook een Prophet Joshua actief. Die zendt uit op zondag. Of hij geneest, weet ik niet. Hij doet voorspellingen. In 2012 kondigde hij de dood aan van Mutharika, de president van Malawi. Voor 2013 voorzag hij in Kenia geen aanslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden