Goede koning, maar inleveren mag

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Het eerste jaar van koning Willem-Alexander wordt hoog gewaardeerd door de Nederlandse bevolking. 84 procent is er zeer over te spreken, bestaande uit 27 procent die vindt dat de koning het uitstekend doet en 57 procent die zijn optreden als goed kwalificeert.

Slechts 1 procent vindt dat hij het slecht doet, 1 procent matig, 11 procent vindt het noch goed, noch slecht en 3 procent heeft geen mening. Dit blijkt uit een representatieve peiling van TNS Nipo in opdracht van het royaltyprogramma Blauw Bloed.

Wel zeggen Nederlanders dat zij soberheid zouden waarderen. Van de ondervraagden vindt bijna de helft (48 procent) dat de koning salaris moet inleveren uit solidariteit met degenen die door de economische crisis worden getroffen. Slechts 20 procent is daar tegen. Willem-Alexander ontvangt een jaarlijkse toelage van ongeveer 4,5 miljoen euro voor zijn onkosten en 817 duizend euro netto salaris.

Het hebben van een eigen mening van het staatshoofd is van oudsher een gevoelige kwestie in Nederland. Immers, de minister-president moet zich daarvoor in de Tweede Kamer verantwoorden. Toch vindt 66 procent dat de koning zijn mening gewoon moet kunnen geven, 24 procent vindt van niet.

Opmerkelijk is dat als de respondenten wordt voorgelegd of hij een opvatting mag geven over de 'minder Marokkanen'-uitspraken van de PVV, ineens 46 procent vindt dat hij daarover moet zwijgen. 40 procent meent dat hij ook daarover iets mag zeggen.

De vergelijking met het vorige staatshoofd doorstaat de nieuwe koning glansrijk. Willem-Alexander wordt door 60 procent meer benaderbaar gevonden dan zijn moeder, prinses Beatrix. Hij onderscheidt zich van Beatrix volgens 36 procent doordat hij een minder gewichtige uitstraling heeft.

Over het functioneren van het koningskoppel zijn de ondervraagden overwegend goed te spreken. 'Zij vullen elkaar uitstekend aan', meent 87 procent. Máxima gedraagt zich als een echte koningin, taxeert 80 procent. Zij mag meer op de voorgrond treden, moedigt 30 procent aan, 22 procent is het daarmee oneens en 46 procent is neutraal. 'Koningin Máxima overvleugelt koning Willem-Alexander', daar is slechts 22 procent het mee eens. Van het enthousiasme tijdens de Olympische Spelen van Sotsji heeft 81 procent 'genoten'. De vraag of ook het biertje met Poetin werd gewaardeerd, is niet gesteld.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden