Goede hoop op groen licht van EU-leiders voor Oekraïnedeal, zegt Rutte

Premier Rutte is 'gematigd optimistisch' dat de Europese regeringsleiders vandaag met een speciale bindende verklaring de Nederlandse zorgen over het EU-Oekraïneverdrag wegnemen. Dat maakt de weg vrij voor de Tweede en Eerste Kamer het verdrag alsnog te ratificeren.

Mark Rutte arriveert bij de EU-top in Brussel. Beeld afp

'We moeten nog een paar hobbels nemen, maar dan kan het ook snel gaan', zei Rutte bij aankomst in Brussel. Hij benadrukte dat zonder akkoord Nederland definitief afziet van ratificatie en daarmee het verdrag van de baan is, omdat álle EU-landen het moeten tekenen. 'Dat zou het grootste cadeau voor Poetin zijn. Dit is niet het moment voor dergelijke cadeaus', aldus Rutte.

EU-diplomaten betwijfelen niet dat de 28 regeringsleiders deze kwestie vandaag zullen oplossen. Niemand is blij met de door Nederland geëiste verduidelijking van het verdrag, maar alle leiders weten dat referenda daartoe kunnen dwingen. Nederland stemde op 6 april per referendum het Oekraïneverdrag weg. Sindsdien koerst Rutte aan op een bindende EU-verklaring die het ongemak bij Nederlanders over het verdrag moet wegnemen.

Over het laatste en grootste obstakel - het verdrag zou voorsorteren op een EU-lidmaatschap voor Oekraïne - lag woensdagavond een ontwerptekst op tafel: het verdrag 'verleent Oekraïne niet de status van kandidaat-lid, noch verplicht het deze status in de toekomst te verlenen'. De tekst is weliswaar wat te hard voor Polen, Roemenië en de Baltische staten, die Oekraïne graag dat Europese perspectief geven, maar veel zal er volgens betrokkenen niet meer aan worden geschaafd.

Hoe zat het ookalweer met het Oekraïneverdrag?

Lees hier 12 vragen en 12 antwoorden handzaam op een rij.

Europese eenheid

Op de andere zorgpunten krijgt Rutte ook zijn zin. De verklaring benadrukt dat het Oekraïneverdrag de lidstaten niet verplicht tot militaire bijstand aan Kiev, geen extra geld zal kosten en de lidstaten geenszins verhindert beperkingen op te leggen aan het aantal Oekraïners dat zich in de EU wil vestigen.

Niet onbelangrijk ook: de bindende verklaring benadrukt dat Oekraïne de strijd tegen corruptie en misdaad niet mag laten verslappen en verder moet gaan met het versterken van de rechtsstaat en de democratie. Bij twijfel daarover kan de EU (delen van) het verdrag opschorten, inclusief de handelsvoordelen.

Rutte zei dat de verklaring hem geen stemmen zal opleveren bij de verkiezingen in maart. 'Maar ik doe dit omdat ik ten diepste overtuigd ben dat we de Europese eenheid moet waarborgen tegenover een steeds dreigender Rusland.' Hij wees op de Russische annexatie van het Krim-schiereiland, het plaatsen van raketten nabij de Europese buitengrenzen en de cyberaanvallen op Europese landen en organisaties.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden