Goede doel

Het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) heeft zijn jaarcijfers gepubliceerd. Met de Volkskrant als koploper brengen alle media 'het nieuws'. De 128 goede doelen organisaties met CBF-keur, met Natuurmonumenten de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij en het Prins Bernhard Cultuurfonds voorop, hebben een eigen vermogen van totaal 2,6 miljard gulden....

AMSTERDAM Adriana Esmeijer

Uit de berichtgeving naar aanleiding van het CBF-jaarverslag kan de indruk ontstaan dat de goede doelen organisaties 'op hun geld zitten'. Dat is geenszins het geval. Natuurlijk, de fondsen zouden in een paar jaar hun vermogens kunnen uitgeven. En dan? Dan is het geld op. En wie bekommert zich vervolgens om al die grotere en kleinere instellingen en personen die nu een beroep op deze fondsen kunnen doen?

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft een eigen vermogen om uit de opbrengst daarvan alle kosten van de organisatie en de kosten die voor fondsenwerving worden gemaakt, te kunnen betalen. Met andere woorden: dankzij dat eigen vermogen wordt elke gulden die de gulle gever in de collectebus stopt of aan het Prins Bernhard Cultuurfonds overmaakt voor de volle 100 procent aan de doelstelling, het ondersteunen van projecten op het gebied van cultuur en natuurbehoud in Nederland, besteed.

Het goede doel is dus niet het Prins Bernhard Cultuurfonds zelf, maar de vierduizend instellingen waaraan het fonds jaarlijks zo'n 30 miljoen gulden schenkt. De gulden in de collectebus komt geheel ten goede aan de doelstelling.

Zelf zullen wij gehoor geven aan de oproep om ons beleid en onze vermogenspositie, die wij al wel in ons jaarverslag verantwoorden, in brochures toe te lichten, te beginnen in de volgende uitgave van ons donateursorgaan Cultuurbericht, dat op 21 februari volgend jaar verschijnt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden