Goede doelen beleggen in minder goede fondsen

Amsterdam - Het Reumafonds belegt in clustermunitie, Jantje Beton in tabak, kernenergie en wapens en het Reumafonds heeft geld gestoken in milieuvervuilende bedrijven.


Uit onderzoek van het tv-programma Uitgesproken Vara naar de beleggingen van goede doelen, blijkt dat de drie filantropische stichtingen hun kapitaal via investeringsfondsen in 'foute' bedrijven hebben gestoken. De Hartstichting en Jantje Beton lieten de programmamakers weten dat zij er niet van op de hoogte waren dat de fondsen waar zij hun vermogen in hadden gestoken, belegde in bedrijven die in wapentuig handelen. De twee stichtingen zullen hun beleggingen uit de fondsen terugtrekken. 'Wij gaan weer gewoon sparen', stelt een woordvoerder van Jantje Beton. Het Reumafonds heeft nog niet gereageerd.


De Vara vroeg 52 goede doelen hoe zij hun vermogen hebben belegd. Slechts zes reageerden direct op de vragen. Andere kwamen aanvankelijk met antwoorden als 'geen mankracht om dit uit te zoeken', 'niet relevant' en 'dit onderzoek voegt niets toe'.


Die antwoorden bevestigen het beeld dat de Verenging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) schetst in het rapport Doing good ands sharing it, dat eveneens maandag verscheen. Ook die vereniging kon amper achterhalen waar de charitatieve instellingen hun geld hadden ondergebracht.


Van de 38 goede doelen die VBDO ondervroeg, lieten er weliswaar 22, waaronder de Hartstichting, weten een 'verantwoord beleggingsbeleid' te hebben opgesteld. Maar het grootste gedeelte van de organisaties wilde daarover geen specifieke gegevens beschikbaar stellen. Het fonds 1818 en Greenpeace geven wel totale openheid van zaken.


Volgens de VBDO beseffen filantropische instellingen veel te slecht dat zij hun vermogen ook kunnen inzetten voor hun idealen. De vereniging dringt aan op meer openheid en zal de investeringen van de Nederlandse goede doelorganisaties de komende jaren nauwgezet blijven volgen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden