Goede Champagne heeft iets eigenzinnigs

Onno Kleyn drinkt een zalmroze Henriot Rosé Brut

Vandaag Champagne op het menu. Geen Cava, geen Crémant, geen Spumante of Sekt, om maar te zwijgen van hupsakee-bruis Prosecco; we gaan op chic. En geloof me, dat ís deze Rosé Brut van Henriot. Vergeet de aanbiedingschampagnes van deze weken; die kosten weinig maar smaken daar doorgaans ook naar. Goede Champagne heeft iets eigenzinnigs, iets extra's, iets onmiskenbaars. Waaronder heel veel kleine belletjes en iets weldadigs dat vinologen romigheid noemen.

Recent verschenen onderzoek laat zien dat die romigheid het effect is van tijd: Champagne rijpt na zijn tweede gisting (die voor de mousse zorgt) jarenlang in donkere, koude kelders. Enzymen zetten dan heel langzaam de dode gistcellen om in weelderige smaken en geuren. En zo arriveren we bij de Henriot Rosé Brut, een Champagne met een prachtige zalmkleur en de onmiskenbare vlezigheid van de blauwe pinot noir-druif. De vier jaar lagering in de 'crayères' - ondergrondse steengroeven uit de Romeinse tijd - heeft voor een diepe laag gezorgd, een aroma van boterig brood achter het rode fruit. Als je de tijd wilt proeven - en wat is er toepasselijker in deze dagen? - dan is dit het antwoord. Een nobele, wijze wijn.

Henriot Champagne Rosé Brut,
circa euro 62,50.
Prijs/kwaliteit 8+
Bij wijnhandels en wijnkooperijdelange.nl.

Goede Champagne heeft iets onmiskenbaars
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden