Goede bedoelingen zijn zelden subtiel

Klaas van Kruistum staat buiten op een laddertje de kerstverlichting aan te knippen. 'Hé!', roept hij naar een toevallige voorbijganger met Noord-Afrikaans uiterlijk. Even later meldt de jongen zich ietwat verdwaasd in de keuken, waar Sybrand Niessen en Martine van Os van Omroep Max in een tajine de dis bereiden.

'December vier je samen', besluit de woensdag gelanceerde kerstpromo van de publieke omroep. Beeld YouTube
'December vier je samen', besluit de woensdag gelanceerde kerstpromo van de publieke omroep.Beeld YouTube

Astrid Joosten speelt een potje Triviant met twee cabaretiers van De Kwis terwijl Henry Schut en de zijnen naar een sportwedstrijd kijken. De gezichten van het NOS Journaal lezen de krant, presentatoren van verschillende consumentenprogramma's onderzoeken het kerstpakket. 'Aan tafel!' roept Sybrand Niessen dan. De naar binnen gehaalde gast mag gezellig plaatsnemen naast Bert van Leeuwen en heft met zijn groene parka nog aan het glas.

'December vier je samen', besluit de woensdag gelanceerde kerstpromo van de publieke omroep. Vorig jaar stond daar nog 'Kerst vier je samen.' Maar niet iedere Nederlander viert Kerstmis, realiseerden ze zich waarschijnlijk bij de NPO. Na kritiek op het spotje van 2015, met alleen maar witte presentatoren, kandidaten en publiek, was de NPO er alles aan gelegen om met een gekleurder gezelschap voor de dag te komen.

'Ik weet dat heel veel omroepmedewerkers zich ook generen voor de beeldvorming die nu ontstaat', schreef Norbert ter Hall, regisseur van onder meer de tv-series A'dam - E.V.A. en 't Schaep met de 5 pooten, over de witte Kerst van vorig jaar in een raak opiniestuk in NRC Next. 'En ik ben ervan overtuigd dat het in de kern ook niet is waar de publieke omroep voor staat. Maar als beeldvorming je werk is, heb je als maker en omroep wel een grote verantwoordelijkheid.'

En zo werd die van de straat geplukte knul - leve de Hollandse gastvrijheid - boodschapper van de slogan die NPO-bestuurder Shula Rijxman onlangs voerde in een opiniestuk in de Volkskrant en aan de talkshowtafel van De Wereld Draait Door: de publieke omroep is er voor iedereen.

De veelbesproken witte boze man mocht thuisblijven de casting voor deze glansrol was vast een hele klus geworden voor de producenten van de jaarlijkse knusheidscompilatie. Gelukkig waren presentatoren Simone Weimans, Ajouad El Miloudi, Danny Ghosen, Ersin Kiris en Eva Cleven wel genodigd. Je kunt er rustig vanuit gaan dat over de inderdaad stukken diversere, best wel gezapige promo van 45 seconden uren is vergaderd. En dat is misschien maar goed ook.

In haar nieuwjaarstoespraak noemde Rijxman 'een diverser geluid, een diverser beeld' de belangrijkste opdracht van de publieke omroep voor 2016. Toen doelde ze concreet vooral op meer vrouwen en meer kleur. Inmiddels heeft ze gezegd te willen leren van de verkiezing van Donald Trump en is de vraag ook of de gewone mens zich nog wel thuisvoelt bij de NPO.

Goede bedoelingen zijn zelden subtiel, maar een terloopse kwaaierik zou het volgend jaar afmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden