Goede bedoelingen zijn nog geen cradle-to-cradle

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: poederlak voor kantoormeubels

Koninklijke Ahrend maakt prima (stalen) kantoormeubilair. Degelijk en duurzaam: ze ontwerpen hun stoelen, bureaus en kasten zoveel mogelijk volgens het cradle-to-cradleprincipe (c-c), wat in dit geval inhoudt dat het meubilair na afdanken kan worden gerecycled zonder noemenswaardig kwaliteitsverlies. Daarvoor hebben ze zelfs een ontlakmachine, waardoor het staal schoongemaakt en hoogwaardig gerecycled kan worden.


Lak bevat allerlei toevoegingen om hem mooier, houdbaarder of beter verwerkbaar te maken, zoals giftige zware metalen of titaniumdioxide. Daarom introduceerde Ahrend gisteren een nieuwe poederlak die 'cradle-to-cradle en niet milieubelastend' is. Afnemers van Ahrend kunnen speciaal vragen om meubels die met deze lak behandeld zijn.


Nu is poederlak al minder milieubelastend dan gewone verf of lak, omdat het geen oplosmiddel bevat. Het poeder is licht elektrostatisch geladen, waardoor het gemakkelijk aan staal hecht. Daarna worden de meubels bij hoge temperaturen 'gebakken', zodat een glanzende, harde laag ontstaat.


Volgens Ahrend zijn uit deze nieuwe lak ook alle andere milieubelastende of voor de gezondheid schadelijke stoffen (de zogenaamde 'red substances') vervangen door onschadelijke varianten: een knappe prestatie. De lak zou nu in aanmerking komen voor het 'cradle-to-cradle gold keurmerk', de één na hoogste stap in de certificering van McDonough Braungart Design Chemistry (MBDC), de bedenkers van het c2c-principe.


Allereerst: niets dan lof voor de manier waarop Ahrend bezig is. Maar om deze lak cradle-to-cradle te noemen is wat voorbarig. Welke stoffen er nu precies in zitten, is - uit concurrentieoverwegingen - niet openbaar. Volgens Ahrend kan de lak zelf veilig worden gerecycled, maar dat geldt waarschijnlijk alleen voor de ermee behandelde meubels: blank staal kon altijd al voor 100 procent worden hergebruikt.


De laagste cradle-to-cradlecertificeringen, basic, silver en gold, zijn in feite slechts intentieverklaringen. Pas bij platina - de hoogste trede - is er sprake van een onafhankelijke drie-partijencertificering, volgens Milieu Centraal belangrijk voor een betrouwbaar keurmerk. En tenslotte: goed recyclen is pas mogelijk als er een infrastructuur is -zoals een statiegeldregeling - om ervoor te zorgen dat de producten na afloop van hun leven weer bij Ahrend terechtkomen in plaats van op de gemeentelijke milieustraat.


Daaraan wordt gewerkt, zegt Ahrend. Maar voorlopig is het afhankelijk van afnemers die hun gebruikte meubels retourneren.


Prijs: variërend

Verkrijgbaar: www.ahrend.nl

Oordeel: ****

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden