Goede bedoelingen met foute werkwijze komen overal voor, dus ook bij de PvdA

Beeld de Volkskrant

William Moorlag mag lid blijven van de Kamerfractie van de PvdA. Volgens een partijcommissie was zijn werkwijze fout, maar waren zijn bedoelingen goed. Hiermee verwees de commissie naar de kwestie rond de sociale werkplaats Alescon, waar directeur Moorlag arbeidsgehandicapten in dienst nam via een uitzendbureau (fout) omdat dat de enige manier was om ze aan werk te helpen (goed).

Goede bedoelingen ten uitvoer brengen met de foute werkwijze komt overal voor, dus ook bij de PvdA. Het is daarom fijn dat de commissie nu officieel heeft vastgelegd dat de combinatie geen reden kan zijn mensen voor de bus te gooien. Dat zou een bloedbad worden en mogelijk het einde betekenen van partijleider Asscher, vicefractievoorzitter Dijksma en partijvoorzitter Vedelaar, om maar een paar hoofdrolspelers te noemen. De hele affaire-Moorlag is een moeras van goede bedoelingen en verkeerde werkwijzen. Als je tenminste de bedoeling, de PvdA opwekken uit het graf en terugvoeren naar de zuivere sociaal-democratische beginselen, goed vindt en het gekonkel dat daarmee gepaard gaat slecht.

Er stond gisteren een mooi portret van William 'Bill' Moorlag in de Volkskrant. Wat me opviel was dat hij na de mavo eerst was gaan werken als 'bijrijder op een maaitrekker van het waterschap'. Als je van bijrijder op een maaitrekker van het waterschap uiteindelijk lid van de Tweede Kamer bent geworden, ben je een sieraad voor de zuivere sociaal-democratie, een prachtproduct van de oude verheffingsgedachte. Je zou denken: zo'n door academici bevolkte fractie verwelkomt Bill met taart, toeters en bellen: eindelijk weer eens een echte arbeidersjongen in de gelederen die weet hoe je de bermen maait.

Zo ging het misschien ook wel, tot bleek dat Moorlag in Assen had gewerkt met wat opeens een 'schijnconstructie' bleek te heten. Iedereen, PvdA, vakbond FNV, wist wat Moorlag en andere directeuren van sociale werkplaatsen deden om de schade van de bezuinigingen te beperken. Zelfs Lodewijk Asscher wist het, want die was medeverantwoordelijk voor de kortingen en die had Moorlag in 2012 nog een veer in de kont gestoken vanwege zijn prima 'ondernemerschap'. Eerst vond Asscher daarom dat Moorlag gewoon kon blijven zitten. Daarna vond hij dat Moorlag toch moest opstappen. Nu mag Moorlag van Asscher weer blijven. Flexibiliteit is een deugd, maar ik zou er toch een raar gevoel aan overhouden, als ik Moorlag was.

'Volgens ingewijden' heersen onder de PvdA-parlementariërs 'gevoelens van onveiligheid'. Dat kan ik me voorstellen. Goede bedoelingen oké, maar die maken een mes in je rug niet minder pijnlijk.

De sociale werkplaats Alescon in Assen.Beeld anp

Moorlag mag voorlopig tot de eerstvolgende verkiezingen in de Kamer blijven. Maar hij blijft wel 'het in opspraak geraakte' Kamerlid, daar is weinig aan te doen. Ook als je in opspraak bent gebracht, ben je toch in opspraak geraakt. Tegen de nekklem van de taal is geen kruid gewassen. De PvdA-fractie bestaat nu uit achtenhalve zetel.

Het chaotiserend vermogen binnen de PvdA is zonder meer indrukwekkend. Met voorzitter Vedelaar - louter gekozen bij gebrek aan beter - lijkt het enorme talent voor zelfbeschadiging voorlopig gewaarborgd. Ze wilde het weer 'gezellig' maken in de PvdA, maar dat is nog niet zo erg gelukt. 'We kunnen ons nu weer met grote energie richten op de uitdagingen waar Nederland voor staat', zei Vedelaar na het verdict van de commissie. Ik ben er niet helemaal gerust op.

Het liefst was 'vriendelijke reus met pech' William Moorlag in zijn dierbare Groningen gebleven
Dat William Moorlag Kamerlid mag blijven, zal zijn omgeving niet verbazen. Die is het nadrukkelijk oneens met het beeld dat de afgelopen weken van de PvdA'er is geschetst. 'Het past totaal niet bij de sociaal-democraat die William is.' (+)

De 'arbeidsbeperkten' van Alescon weten precies wie hen in de steek liet
Lees hier verslaggeverscolumn van Toine Heijmans in Assen. (+)

Hoe arbeidsgehandicapten het kind van de rekening werden: de oorsprong van de kwestie-Moorlag
PvdA'er Moorlag morrelde als directeur van een sociale werkplaats aan arbeidsvoorwaarden van het personeel. Het mag niet van de rechter, maar het past wel in een trend: op arbeidsgehandicapten kan worden bezuinigd. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden