Goedbetaald personeel ABN Amro kan doe-het-zelfpensioen kiezen

ABN Amro wil werknemers met een hoog inkomen zelf laten beslissen over het beleggen van een deel van hun pensioengeld....

GIJS HERDERSCHEE

Van onze verslaggever

Gijs Herderschêe

AMSTERDAM

Het voorstel betreft het deel dat bovenop het basispensioen komt. Die basis kan samen met de AOW voorzien in een pensioen van maximaal circa 70 duizend gulden per jaar. Dit basispensioen geldt voor iedereen met een salaris tot 100 duizend gulden per jaar.

Werknemers die meer dan een ton per jaar verdienen, wil ABN Amro zelf de zeggenschap geven over de manier waarop het extra pensioengeld belegd wordt. Als werknemers hiervoor kiezen, vervalt de garantie voor de hoogte van dit deel van het pensioen. De werknemer draagt zelf het risico van de beleggingen.

In het nieuwe pensioensysteem dat ABN Amro wil invoeren, wordt de pensioneringsleeftijd 62 jaar; nu is dat 65 jaar. Het sparen voor het pensioen begint zodra de werknemer in dienst komt. Nu sparen werknemers vanaf hun 25ste.

ABN Amro legt het plan in maart voor aan de werknemers. Vervolgens wordt met hun afvaardiging, de deelnemersraad, overlegd. In juni neemt het bestuur van het pensioenfonds een besluit. De regeling kan op 1 januari 2000 ingaan.

De regeling moet nog worden getoetst aan het pensioenconvenant dat bonden en de werkgeversvereniging van de banken deze maand tegelijk met de CAO hebben afgesloten. Dit convenant stelt eisen aan de pensioenenregelingen van de tachtig Nederlandse banken.

Nu heeft ABN Amro een pensioensysteem dat na een veertigjarige carrière tussen de 25ste en 65ste verjaardag 70 procent van het laatste salaris als pensioen biedt. Dit zogenoemde eindloonsysteem wordt echter duur en biedt de werknemers weinig keuze.

Dit geldt onder meer voor het Nabestaandenpensioen. Keuzevrijheid kan de kostenstijging beperken. Want als werknemers kiezen voor deze aanvullende verzekering voor weduwen en wezen, wordt hun pensioen lager. Kiezen zij er niet voor dan wordt dat hoger.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden