Goed spul

Verspilde tijd, lieve Mabel, twitterende politici en testosteron-gel

Elke donderdag Wat is lezenswaardig deze week?


De meest confronterende vraag van de week wordt gesteld in De Groene Amsterdammer: waarom verspillen we zo veel tijd met zappen, games en doelloos surfen op internet?


Koen Haegens schreef een essay over de tijd die we verprutsen, het door velen gedeelde gevoel dat wéér een avond is verknald met doelloos zappen, Candy Crush of dommig surfen. We laten ons liever entertainen dan dat we ons inspannen.


'Vanuit datzelfde principe valt te begrijpen waarom de arthousefilm het aflegt tegen The Hangover, de opera verliest van de musical of - geef toe, lieve lezer! - De Groene Amsterdammer ongelezen op de stapel blijft liggen ten gunste van het Volkskrant Magazine.


Het is de schuld van wat de 'haasteconomie' wordt genoemd. 'Een intensievere arbeidsdag gaat hand in hand met een steeds passievere vrijetijdsbesteding. Is het niet opvallend dat mensen uitgerekend tijdens hun vakantie veel minder televisie kijken dan in de rest van het jaar?'


Het is nu nog maar een kleine stap naar Zomergasten. Twee keer wordt het tv-programma in Vrij Nederland genoemd, door mediacolumniste Elma Drayer en in de rubriek 'Grunberg helpt'.


Drayer is een tevreden kijker, in tegenstelling tot Arnon Grunberg. De VPRO zou Zomergasten volgens hem moeten afschaffen. Hij pleit voor een programma waarin bekende Nederlanders vertellen over welke auto ze hebben en wat ze in die auto hebben gedaan. 'Gekotst, geneukt, een kind gebaard, et cetera.'


Elsevier herdenkt prins Friso en omschrijft hem op de cover als de tragische prins. Hugo Camps schreef een open brief aan de weduwe, Mabel, met typische Campszinnen. Lieve Mabel, noemt hij haar. 'Eerder dan uw belezenheid of internationale contacten zorgde uw liefdevolle hart voor een innig en rijk huwelijk. Zachtjes ontdooide u uw echtgenoot, zachtjes boetseerde u zijn profiel voor de buitenwacht.' Het is goed bedoeld, zullen we maar denken.


Elders in Elsevier maakt Gerry van der List korte metten met twitterende politici. Politiek gekwetter is het volgens hem. 'D66-voorman Alexander Pechtold twittert zich suf, maar krijgt, tot zijn gemoedsrust, heus geen contact met Henk en Ingrid. Die hebben wel wat beters te doen.'


Het verhaal van de week, qua publiciteit, staat in Vrij Nederland en gaat over een atlete, Adrienne Herzog, die dope zou hebben besteld, of dat in elk geval probeerde. Het nieuws werd dinsdag al door diverse media overgenomen. Deze krant bracht het nieuws over de bestellingen al in 2010, zoals VN ook keurig vermeldt.


Belust op publiciteit zette het blad het omvangrijke verhaal dinsdag al online, opmerkelijk genoeg. Auteur Dennis Boxhoorn beschikt over 'honderden e-mails' van de crossatlete.


Dat levert ontboezemingen op als deze: 'Ik gebruik nu testosteron-gel, heel goed spul. Ik smeer het op mijn buik en benen en het is binnen tien tot zesentwintig uur uit je lichaam verdwenen.' Goed spul, dus. Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden