Goed seksleven verbetert je werkprestaties - klopt dit wel?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 'Seks bevordert de werkprestaties.'

null Beeld anp
Beeld anp

Seks is goed voor de werkprestaties, zeggen arbeidspsychologen van Oregon State University in een nieuwe studie. Onder meer NU.nl en AD berichtten over het onderzoek. 'Vanavond al beginnen' met meer seks, zoals Esquire schrijft, of zit het anders met deze verse managementwijsheid?

De wetenschappers, die hun studie in de Journal of Management publiceerden, kwamen tot hun conclusie nadat ze 159 getrouwde mensen twee weken lieten bijhouden op welke avonden ze seks hadden en hoe ze de daaropvolgende werkdagen ervoeren. Met resultaat: op werkdagen na een seksavond zeiden de deelnemers zich bij hun werk meer betrokken te voelen en waren ze er ook meer tevreden over.

'Gering effect'

Dat klinkt veelbelovend, maar de onderzoekscijfers vertellen een ietwat ander verhaal. Grofweg 1 á 2 procent van de verschillen in werkdagbeleving viel statistisch toe te schrijven aan het feit of iemand de voorafgaande avond al dan niet seks had gehad. 'Een zeer gering effect', zegt hoogleraar sociale organisatiepsychologie Wilmar Schaufeli van de Universiteit Utrecht in een reactie. Met andere woorden: menselijk werkplezier hangt vooral van een hoop andere dingen dan seks af.

Een klein effect is wel logisch, vindt Evangelia Demerouti, hoogleraar organisatiepsychologie aan de TU Eindhoven. Desalniettemin is het volgens haar best plausibel dat seks wel enige positieve invloed op de werkbeleving heeft. In principe zou namelijk alles waarvan je ontspant dat kunnen hebben, zoals een gezellige avond met vrienden.

Met algemene ontspanning wordt in dit onderzoek te weinig rekening gehouden, denkt hoogleraar psychologiemethoden Eric-Jan Wagenmakers van de Universiteit van Amsterdam. Het kan ook gewoon zo zijn dat de onderzoekers een weekend-effect hebben gemeten, in plaats van een seks-effect. Mensen beginnen op maandagen gewoon beter uitgerust aan hun werk, omdat ze allerlei ontspannende dingen hebben ondernomen (waaronder seks).

Of werknemers die vaker seksen ook écht beter presteren, hebben de wetenschappers trouwens helemaal niet onderzocht - wat dat betreft zitten de Nederlandse nieuwskoppen ernaast, merkt Demerouti op.

Conclusie: Seks doet geen wonderen voor je werk.

Ziet u een bericht waarvan u denkt: klopt dit wel? Mail naar kloptditwel@volkskrant.nl.

Lees meer Klopt dit wel?

Zit angst voor rekensommen in de genen?

Mensen die bang zijn voor rekensommen, hebben dat te danken aan hun aanleg. Dat blijkt althans uit een nieuw onderzoek waarover NU.nl en enkele onderwijsblogs berichtten. Niet per se slechtere cijfervaardigheden zouden dus het probleem zijn, maar de erfelijke angst ervoor. Zou het?

Huishoudchemicaliën veroorzaken mogelijk hersenstoornissen

Alledaagse stoffen in en om het huis kunnen hersenstoornissen veroorzaken, aldus een nieuw wetenschappelijk rapport van CHEM Trust, in Nederland gepubliceerd door de gezondheidsorganisatie Wemos. Vlamvertragers in meubilair en hormoonverstorende stoffen in voedselverpakkingen leiden misschien zelfs tot ADHD en een lager IQ.

Peuters op de crèche zijn vaker gestrest

Stuur peuters niet te vaak naar de crèche. Daar zouden ze veel stress ervaren, wijst althans nieuw Noors onderzoek uit. Om eventuele ontwikkelingsschade door die stress te voorkomen, moeten ouders hun kind bij thuiskomst genoeg aandacht geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden