Goed openingsbod

'Een ultieme poging om met het kabinet in gesprek te komen', noemt CNV-voorzitter Doekle Terpstra de nota die de christelijke vakcentrale woensdag presenteerde....

Het voorstel is lovenswaardig. Op een moment dat het kabinet slechts denkt aan bezuinigingsdoelstellingen en de grootste vakcentrale FNV afkoerst op een 'hete herfst' heeft het zin om pas op de plaats te maken en als kleinere bond CNV een voorstel te doen dat beweging kan brengen in een vastgelopen gesprek.

Natuurlijk verwacht het CNV ook wel een gebaar terug, zoals het ongeclausuleerd overnemen van het WAO-voorstel van de sociale partners. Maar door de concessies en vernieuwingsvoorstellen te koppelen aan aanpassing van het voorgenomen kabinetsbeleid, legt het CNV de bal bij het kabinet.

In de paarse politieke jaren kregen de plannen van het CNV weinig voet aan de grond in Den Haag. Nu het CDA weer de macht deelt, lukt het de bond om meer aanspraak te krijgen met zijn plannen. De politieke reacties zijn overigens wel voor de hand liggend. Het CDA is verheugd, VVD en D66 zijn afwijzend.

De aangeboden CNV-concessies over loonmatiging zijn overigens niet zo stevig als ze bij eerste aanblik ogen. Het gaat niet goed in het bedrijfsleven. Duizenden werknemers komen per week op straat te staan. Loonmatiging komt er door de recessie en oplopende werkloosheid in zo'n klimaat toch wel. Dat erkent Terpstra volmondig.

Het gaat hem echter om de toon waarop wordt gesproken. Bereiken kabinet, werkgevers en werknemers matiging in gezamenlijkheid of als uitkomst van maatschappelijke onrust. Dit laatste kan geschieden als gekozen wordt voor het model dat in de FNV-achterban enthousiasme losmaakt: zo nodig lang actievoeren in een hete herfst. Lodewijk de Waal, voorman van de FNV heeft moeite de achterban te beteugelen. Zelf ziet hij wel basis voor gesprek in het CNV-voorstel.

Het CNV kiest voor een toonhoogte die beter past bij de huidige moeilijke economische tijden. In de gekozen strategie ligt het belang van de CNV-nota. Als kabinet en sociale partners op ramkoers komen te liggen kan de economie de verliezer zijn. In het afgelopen jaar is tussen regering en sociale partners geen sprake geweest van afstemming van beleid. Na anderhalf kabinet Balkenende is het daarom beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden