'Goed onderwijs begint thuis met structuur en voorlezen'

'Wat doe jij als er gepest wordt op school?', dat is één van de vragen die ouders aan kinderen moeten stellen, zei minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs vandaag op Radio 1. 'Goed onderwijs begint thuis'.

Minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Beeld anp

De komende dagen wordt de begroting van het departement van Van Bijsterveldt in de Tweede Kamer besproken.

De minister wil het komende jaar het debat aangaan om te praten over de rol van ouders in het onderwijs. 'Want thuis moeten ouders bijvoorbeeld praten over het gezag van de leraar, zij moeten voorlezen en praten over normen en waarden', zei Van Bijsterveldt. 'De ouder heeft een grote toegevoegde waarde voor school en kind'.

'Vraag aan kinderen wat ze vandaag hebben geleerd, hebben ze hun huiswerk gemaakt en zorg dat ze hun ontbijt hebben gekregen', aldus de minister. Volgens haar is dat lang niet altijd aan de orde. 'Kom daar maar eens om in de Schilderswijk. We moeten met elkaar vaststellen dat we zien dat ouders het heel druk hebben. Een kind wordt afgeleverd bij de school. Maar let op, je hebt als ouder ook een verantwoording richting het onderwijs.'

'Er wordt in Nederland heel goed onderwijs gegeven, daar mogen we trots op zijn', zei Van Bijsterveldt in reactie op een opmerking dat bezuinigingen de kwaliteit van onderwijs onder druk zetten. 'We moeten met minder geld meer doen, dan is het juist belangrijk om die ouders in te zetten.' De minister gaf hierbij een voorbeeld van de zomervakantie. 'Dan zakt de kennis vaak weg bij kinderen.' Als scholen aan ouders vragen om die onderwerpen te oefenen, kun je volgens haar dit ondervangen.

Minder werken
Van Bijsterveldt doet vandaag in de Volkskrant een oproep richting ouders. Volgens de minister moeten opvoeders meer prioriteit aan hun kinderen en school geven en kan dat betekenen dat er minder gewerkt kan worden.

'Het gaat om een mentaliteitsverandering bij alle betrokkenen. De rol van de ouder is te zeer een vergeten rol; veel ouders zijn in een consumentenrol terechtgekomen' aldus Van Bijsterveldt. Vanaf vandaag probeert ze de oproep onder de aandacht van alle ouders te brengen, onder meer met een tour door het land en een offensief via de sociale media.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden