Goed omgaan met nieuwe informatie

'Natuurlijk zijn systematische afspraken onmisbaar. Ook het gebruik van handige conventies levert voordeel op. Op topniveau hebben alle spelers technisch veel in hun macht....

'Gisteren heb ik Femke en Wietske (Hoogweg/van Zwol) onder handen genomen. We hebben wel iets gedaan maar te kort om diepgaand in gecompliceerde situaties te duiken)'. De bevlogen trainer beschouwt een bespreking van vier uur met een paar van het Nederlandse vrouwenteam louter als de start van grondige training.

'Ook geroutineerde spelers en paren die al lang op topniveau meespelen kunnen op alle onderdelen van het bieden en spelen vooruitgang boeken. Door intensieve discussie stuit je op onverwachte feiten die nooit eerder aan de oppervlakte kwamen. Beide spelers moeten een gelijkgestemde filosofie ontwikkelen om delicate en ondoorzichtige problemen op te kunnen lossen'. Martens verwijst naar zijn functie bij het team van 't Onstein (Maas/Ramondt en Jansma/Verhees) dat hij drie weekeindes heeft begeleid. Anton Maas spreekt zijn waardering uit over het werk van de trainer. 'Ook bij het bespreken van vage materie verliest Krzystof de praktische aanpak nooit uit het oog'.

De Poolse theoreticus onderscheidt drie stadia. 'Het op de juiste waarde inschatten (estimation) van situaties; het verzamelen, corrigeren en inpassen van gegevens (evaluation); het vormen van een beslissing (decision). Daarbij moet een speler op elk moment in staat zijn een en ander aan te passen op basis van nieuwe informatie'.

De selectie van het Nederlandse EK-team start in april met een wedstrijd tussen de kernploeg en tien Poolse topparen. Daarbij ontbreekt Martens die zijn ambitie om Polen te vertegenwoordigen op een laag pitje heeft gezet. De uit Lwow afkomstige professional die de moneygame in de clubs van Beiroet en Cairo frequenteert. 'Na ruim twintig jaar op het hoogste niveau is bij mij de scherpte niet optimaal.'

Het (tijdelijke) pensioen van de markante bridger die met zijn baardige en ronde uiterlijk een goedmoedige indruk maakt effent de weg voor andere activiteiten. Het Nederlandse vrouwenteam en 't Onstein maakten al dankbaar gebruik van het trainingsdier. In maart komen de junioren aan de beurt. Een idee: laat Martens ook de nationale kernploeg eens terdege aan de tand voelen zodat het bij de laatste drie EK's weinig succesvolle EK-team de aansluiting bij de Europese top kan herstellen.

In diagram 1 weigerden zowel noord als zuid de behulpzaam door oost uitgestoken hand.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

pas 1* 2SA 4*

pas pas 4SA dbl

5* dbl pas pas

pas -- -- --

Martens analyseert: 'Het 4*-bod van zuid was al te gemakkelijk en snoerde noord de mond. Er was geen haast geboden en zuid kon beter met 3* (of met 3*, sterk met een schoppenkleur) meer biedruimte creëren. Na het doldrieste 4SA van oost gaf zuid met doublet desinteresse in zelf doorbieden aan. Was de zuidhand wel minimaal? Het doublet van noord op 5* was de laatste fout. Noord had een schitterende hand voor een schoppencontract. Zelfs 5* door noord in plaats van het doublet was ontoereikend. Noord had alle reden om 5* te bieden, een controle op weg naar het schoppenslem. Waarna zuid wel zeseneenhalve schoppen in handen had'.

Het spel in diagram 2 leverde in het topcircuit veel rumoer op.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- -- 1* 5*

pas pas pas --

Slem gemist in ruiten of klaveren? West kwam op een paar tafels uit met *6. Dit plaatste de leiders direct voor het blok. Was *6 een singleton? In dat geval was de snit op *H fataal, oost zou na *H west een introever geven en met *H de downslag maken. Met die gedachte in het achterhoofd namen de leiders in de eerste slag *A. Een mokerslag volgde toen oost *A troefde, met schoppen van slag ging, waarna west nog *H maakte en oost *H voor één down.

Een leider in 6*-gedoubleerd ontsnapte aan de ruitenuitkomst. Hij troefde *A in de eerste slag. Met *A gevolgd door *V, later gevolgd door de snit op *H waren twaalf slagen eenvoudig voor +1540. Zuid speelde echter ruiten naar het aas met de intentie van de snit op *H. Dezelfde bittere teleurstelling die de argeloze leiders in 5* overviel. Oost troefde met twee down als resultaat.

Een 2*-volgbod pakte beter uit.

west noord oost zuid

-- -- 1* 2*

4* dbl pas 5*

pas 5* pas 6*

pas pas pas --

Zag noord 5* niet zitten? Noord introduceerde in elk geval de ruitenkleur waarna 6* met de fantastische zuidhand opgelegd was.

De leider troefde de schoppenuitkomst en speelde ruiten naar het aas. Het slem was ineens in gevaar maar noord herstelde zich uitstekend door klaveren naar *V te spelen en een klaveren te troeven. Uit noord volgde *V, west won de heer en speelde schoppen getroefd in de dummy. De leider troefde opnieuw een klaveren, trok de laatste troef en stak over naar *A voor twaalf slagen.

Een juweeltje voor puzzelaars in diagram 3.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- -- 1SA

pas 3SA pas pas

pas -- -- --

Met de vlakke 4-3-3-3 verdeling in noord bekommerde niemand zich om een mogelijke 4-4 fit in harten en verhoogden alle noordspelers direct naar 3SA.

Na de uitkomst van *H, een keer gedoken en vervolgens *B voor het aas van zuid, telde de leider acht topslagen met verschillende varianten voor een negende slag.

Een redelijke variant: de snit op *VB in oost, vijfentwintig procent kans. Een andere optie: *AH, slaagt met *VB-sec in west, met en passant de variant dat zuid na *A, indien bij west *V of *B sec valt, de snit over de andere schoppenhonneur langs oost kan nemen.

Een fraai, ingewikkeld maar verliezend speelplan: in de derde slag overgestoken naar *10 en met *10 van slag. West kan drie klaverenslagen meenemen en gaat met harten van slag. De leider incasseert *A en speelt nog twee keer harten. Indien oost oorspronkelijk *H en daarbij *V of *B-vierde had, ontstaat een schoppen-ruiten dwang. Als dit lukt heb je beslist een kandidaat voor de prijs 'spel van het jaar'.

De winnende speelwijze: *AH om west van de schoppen te strippen, dan vier keer harten en met *10 van slag naar west die drie klaverenslagen mag meenemen maar dan van *H moet spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.