Column

Goed nieuws voor Trump: het Mormon Tabernacle Choir komt

De inauguratie van een Amerikaanse president gaat altijd gepaard met de uitvoering van rituelen. 'Symbolen worden tot cymbalen', om met de dichter Gerrit Achterberg te spreken.

Max Pam
Het Mormon Tabernacle Choir Beeld ap
Het Mormon Tabernacle ChoirBeeld ap

Met die cymbalen - Achterberg spelde het woord met y vanwege de visuele alliteratie - zit het Donald Trump tot dusver niet mee. Veel Amerikaanse artiesten die zijn uitgenodigd om tijdens de inhuldiging op het bekken te slaan, laten het afweten. Ook de Bruce Springsteen-coverband heeft zijn optreden voor morgen afgezegd, terwijl de contracten al in 2013 waren getekend. Maar toen was uiteraard niet bekend dat Trump zou winnen. Springsteen is geen fan van de nieuwe president. Kanye West en R. Kelly komen evenmin, ondanks andersluidende geruchten, terwijl Jennifer Holliday afzegde omdat zij de LGBT-gemeenschap niet voor het hoofd wil stoten. Trump moest dus uitwijken naar artiesten uit het B-segment.

Toch is er voor Trump ook goed nieuws: het Mormon Tabernacle Choir komt wel!

Men moet de inbreng van dit 360 stemmen tellende koor niet onderschatten. Ontstaan in de mormonenhoofdstad Salt Lake City reist het inmiddels de hele wereld rond. Nog vorig jaar gaf het een optreden aan de voet van de Eiffeltoren, waarvoor het Parijse verkeer werd omgeleid - en dat wil wat zeggen. Ook zal het niet de eerste keer zijn dat het koor zingt tijdens de inauguratie van een Amerikaanse president. In 1981, ook op 20 januari, kreeg Ronald Reagan tranen in de ogen toen het koor de Battle Hymn of the Republic ten gehore bracht. Bij 'Glory, glory, hallelujah! His truth is marching on!' hield Reagan het niet meer droog.

Het zangtempo van het Mormon Tabernacle Choir doet in de verte denken aan dat van het Urker Mannenkoor, maar de klank en het volume zijn grootser, Amerikaanser en vooral ook gevarieerder, want het koor is gemengd. De 180 mannen dragen hetzelfde donkere pak met een rode das, terwijl de 180 vrouwen gekleed gaan in dezelfde lichtblauwe jurk van onbestemde snit.

Het koor is genoemd naar het tabernakel dat de mormonen hebben gebouwd in Salt Lake. Het is een enorm gebouw in de vorm van plumpudding, met een concertzaal voor vijfduizend bezoekers. Het orgel omvat elfduizend pijpen. De omvang van het mormoonse tabernakel zegt wel iets over de weg die de monotheïstische godsdiensten hebben afgelegd. Voor de profeet Mozes was het tabernakel eigenlijk niet meer dan een eenvoudige tent in de woestijn. De dag na de inauguratie zal Trump met zijn gevolg een dienst bijwonen in de Washington National Cathedral, zoals ook Obama dat destijds heeft gedaan. In deze neogotische kerk, die in hoogte kan wedijveren met wolkenkrabbers, zal het mormonenkoor in vol ornaat optreden.

Overigens meldt The Washington Post dat niet iedereen even blij is met de komst van Trump. De laatste decennia heeft de kathedraal zich ontwikkeld tot een liberale gemeente, waar je niet alleen kan trouwen of afscheid nemen, maar waar ook homohuwelijken worden gesloten. Er zijn zelfs diensten geweest voor immigranten en moslims, groepen die de nieuwe president heeft beledigd en juist buiten de deur wil houden. De vraag of men Trump in de kathedraal had moeten weigeren, verscheurt de Episcopale kerk, waartoe de kathedraal behoort. De mantra waarmee men een conflict hoopt te omzeilen, luidt dat men graag 'een dialoog met Trump wil aangaan'.

Let verder op de robe van Melania Trump, maar geen First Lady zal ooit op kunnen tegen de eenvoudige rode manteljurk die Nancy Reagan droeg in 1981.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden